Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Zavadil: Naše reforma nebolí. Vláda si s ní vytřela p....

Zavadil: Naše reforma nebolí. Vláda si s ní vytřela p....
zdroj: Mediafax

Není pravda, že jenom negujeme reformy, přinášíme i vlastní řešení, tvrdí Jaroslav Zavadil, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů. Je to prý to nejlepší za deset let, co se o potřebě důchodové reformy mluví. Ale vláda si s našimi návrhy vytřela ... , dodává.

„Dali jsme svoji vlastní důchodovou reformu, o níž jsme přesvědčeni, že je lepší, daleko lepší, než ta vládní. Je to reforma, která nenadbíhá a nepodbízí se kapitálovým fondům. Reforma, která je citlivější vůči lidem," prohlásil pro ParlamentníListy.cz Zavadil.

Naše reforma je nejlepší

„Za deset let, co se o důchodové reformě mluví, nikdo nepřišel s takhle konkrétním návrhem důchodové reformy, jako jsme přišli my. A my jsme přesvědčení, že ten náš návrh je nejlepší z těch, které existují a zatím nám nikdo nevyvrátil, že ta naše reforma nejlepší není," doplnil odborový předák.

Hlavním předpokladem návrhu odborů podle něj je, že nepředpokládá vytahování peněz ze stávajícího průběžného systému: „Protože to je systém, který zatím funguje dobře, to za prvé. Za druhé jsme říkali, že je zbytečné sjednocovat DPH k tomu, aby se dofinancovávaly ty finanční prostředky, které by se potom dofinancovávaly právě z toho průběžného systému," vysvětlil ParlamentnímListům.cz Zavadil.

Ne dva pilíře!

„To je ta první část. Druhá část je, že mi říkáme, že není logické, aby se v této zemi zaváděly dva pilíře, z nichž jeden nefunguje dobře. Ten by se měl zreformovat a nezavádět další. Na tom se dnes už zprava zleva shodneme skoro všichni, že zavádění druhého pilíře je nesmysl, tečka. Jenom vláda s tím má pořád problém," zlobí se odborový předák.

„Navíc už v malé důchodové reformě, kterou si vyžádalo rozhodnutí Ústavního soudu, kterým se vyšším příjmovým skupinám mají vyplácet vyšší důchody, se ukazuje, že jen ty změny, které si reforma vyžádala, prokazují, že by se průběžný důchodový systém v budoucnosti nezhroutil. On by se zhroutil, kdyby se nic nedělalo ."

„Ale my od samého začátku říkáme, že je možné jeho funkčnost zachovat určitými parametrickými změnami a že je lež jako věž tvrdit, že hrozí zhroucením. A když říkám parametrické změny, mám na mysli změnu věku odchodu do důchodu, změnu sociálních odvodů sociálního pojištění. Tam už ty změny, které přinesla malá důchodová reforma, ukázaly, že systém by se nezhroutil a fungoval by dál ve schopnosti financování odchodu do důchodu těch lidí, kteří by odcházeli v roce 2050, 2060, 2070," argumentuje Jaroslav Zavadil.

Připojištění těžce pracujících jako v EU

„Dál, my už léta bojujeme o to, a v debatách se to začíná víc a víc ozývat, ale bohužel jenom v debatách, že tady by byl potřeba další systém, a to je zaměstnavatelsko-zaměstnanecké pojištění obvyklé skoro ve všech zemích Evropské unie," pokračuje odborář ve vysvětlování.

Podle Zavadila to umožňuje, že zaměstnavatelé přispívají částku těm, kteří jsou opravdu dehonestováni svojí prací, jako příklad uvedl třeba horníky, a nejsou schopni odcházet do legislativního důchodu, až jim bude pětašedesát sedmdesát a podobně. A právě tenhle systém připojištění jim prý umožňuje, aby šli do důchodu dříve a neměli takový propad svého důchodového příjmu.

„Mimochodem Bezděkova komise dala vládě dva návrhy důchodové reformy a jeden z nich je ten náš, protože i ten byl touto komisí diskutován. Ale s tím si vláda s odpuštěním vytřela .... , nebudu používat ten výraz, ale ten prostě odložila stranou," uzavřel pro ParlamentníListy.cz odborový předák.