Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Zastavte Donalda! Hillary ho má na mušce

Zastavte Donalda! Hillary ho má na mušce
Jedno se Donaldovi musí nechat. Dokázal ze sebe vytvořit modlu | zdroj: Profimedia

Karty jsou rozdány. Ve finále voleb amerického prezidenta se utkají Hillary Clintonová a Donald Trump. Ledaže by republikáni ještě sebrali síly a hodili Trumpa přes palubu.

Americké superúterý bylo super pro republikána Donalda Trumpa a demokratku Hillary Clintonovou. Tihle dva mají nominace svých stran do voleb amerického prezidenta téměř jisté.

Clintonová vyhrála v úterý primárky v sedmi z jedenácti států, její soupeř Bernie Sanders byl úspěšnější ve čtyřech.

Také Trump zvítězil v sedmi státech, jeho hlavní konkurent Ted Cruz ve třech a Marco Rubio bral jedno vítězství.

Jak zarazit Trumpa

S touto otázkou si lídři republikánské strany lámou hlavu už celé měsíce. Po superúterý, během kterého Trump pokračoval ve své krasojízdě, nabývá na naléhavosti.

Mnozí republikáni jsou z realitního magnáta zděšeni, pokládají ho za přírodní kalamitu (nejčastěji tornádo, proto mu také přezdívají Trumpnádo).  Mají za to, že Trump je pro většinu Američanů příliš radikální, neurvalý a sprostý. Obávají se, že jeho vítězné tažení primárkami poškodí republikánské kandidáty do Kongresu a stranu rozloží.

Stále platí, že Trump, jakkoli své protivníky válcuje, je pro dvě třetiny tradičních voličů republikánů nepřijatelný, jinými slovy, nevolitelný.

Stranické volební štáby investovaly miliony dolarů do protitrumpovské kampaně. Výsledek není patrný. Někteří republikáni z protitrumpovského tábora však předpokládají, že Donalda je možné zastavit, když budou splněny tři podmínky:

1. Všichni kandidáti, mezi které se rozmělňují hlasy "proti Trumpovi", až na dva nejúspěšnější (Cruze a Rubia) odstoupí a podpoří ty, kteří zůstanou.

2. Čtyřicátníci Cruz a Rubio mezi sebou uzavřou pakt o neútočení a budou nahánět sedmdesátníka Trumpa.

3. Na červencovém konventu republikánů, který bude nominovat stranického kandidáta na prezidenta, podpoří nejsilnějšího Trumpova protivníka delegáti všech kandidátů, kteří skončili další v pořadí, a také "superdelegáti" (respektovaní guvernéři i straničtí činovníci. Tím se zvrátí hlasování v Trumpův neprospěch.

Cruz se už po superúterý pasoval na vůdce protitrumpovského bloku a vyzval ostatní kandidáty, aby se za ním sjednotili a podpořili ho. Jenže jednotný blok proti Trumpovi, je nejspíš jen toužebné přání některých republikánských funkcionářů. Naznačují to dvě zprávy, které internetový magazín Vox zveřejnil v chronologickém pořadí a zařadil do kategorie vtipů:

Sobota 20. února 2016: Guvernér státu Maine Paul LePage v emotivně laděném projevu vyzývá republikánské guvernéry, aby se sjednotili proti Donaldu Trumpovi.

Pátek 26 února: Guvernér státu Maine Paul LePage v emotivně laděném projevu vyhlašuje podporu Donaldu Trumpovi.

Vtip? Kdepak, realita.

Ostatně, Trumpa již dříve podpořili jiní vlivní republikáni – mezi nimi guvernér New Jersey a donedávna kandidát na prezidentskou nominaci Chris Christie, stranický veterán Bob Dole a někdejší vůdce senátní většiny Trent Lott.

Ne že by se jim výstřední magnát zamlouval. Jenže představa, že by republikáni vyslali do voleb bigotního Cruze, který vystupuje proti sexuální výchově na školách a hlásá, že Američané mají práva od "všemocného Boha", je pro ně stravitelná ještě hůř. Mnoho republikánů od hlasu pro Cruze odrazuje jeho varování před Trumpem: "Přece nedovolíme, aby byl prezidentem tak bezbožný člověk!"

No a teď další klíčová otázka: Kdo může Donalda Trumpa zastavit a získat nominaci do prezidentských voleb? Odpovídali na ni znalci americké politiky v anketě portálu Politico.Za nejtrefnější pokládám postřeh Roberta Shruma, profesora politických věd z Univerzity Jižní Kalifornie: "Trumpa nemůže zastavit nikdo, s jedinou výjimkou – a tou je on sám."

Donald Trump už kdekoho urazil, přesto mu jeho prostořekost u mnoha Američanů zatím prochází (seznam Trumpových invektiv naleznete zde). Žádný strom nicméně neroste do nebe a realitní magnát to jednou za svým hulvátstvím může přehnat natolik, že ho i jeho nynější stoupenci zatratí. Nebo ho budou volit "děj se, co děj" ("Anything Goes")?

Anebo se Trump změní v beránka a pokusí se s republikány usmířit. Ve vítězné řeči po superúterý Trump všechny zaskočil. Na nikoho neútočil, dokonce Cruzovi blahopřál k vítězství v domovském Texasu. Že by Donald 2.0?

… a jak vyladit Hillary

Hillary Clintonovou posadily do sedla už primárky v Jižní Karolíně, které minulý týden přesvědčivě vyhrála. V tomto státě se potvrdil předpoklad, že jih nemá pochopení pro socialistu Bernieho Sanderse, jejího jediného soupeře. Pro tamní voliče je příliš levicový.

Clintonová teď bude mít víc klidu než Trump, jemuž republikáni budou dál okopávat kotníky. Nemusí se utápět v polemikách se Sandersem, může se soustředit právě na Donalda. Její tým bude šetřit finance na finálový duel, který začne koncem léta a její rétoriku zaměřovat proti předpokládanému vítězi republikánských primárek.

Ostatně, bývalá první dáma už má Trumpa na mušce. "Amerika nikdy nepřestala být velkou. Když v tom budeme všichni pohromadě, nic nás nemůže zastavit," pravila v narážce na Trumpovo volební heslo "Udělejme Ameriku znovu velkou" ("Make America Great Again") po volební superúterý.

Hillary mohou dodávat klid a sebevědomí průzkumy, z nichž vyplývá, že v přímém souboji by Trumpa porazila. Nejnovější sonda agentury ORC pro televizi CNN, odhaduje výsledek 52 ku 44 ve prospěch Clintonové.

Jenže do voleb ještě zbývá osm měsíců a nálady voličů bývají vrtkavé. To platí i v Americe.

Skóre pro Clintonovou a Trumpa

Hillary Clintonová má podle projekce televize CNN po úterku 1055 delegátů, kteří budou na sjezdu (konventu) volit prezidentského kandidáta demokratů. Pro Bernieho Sanderse jich bude hlasovat 418.

U demokratů je pro nominaci nutné získat 2 382 delegátů.

Donald Trump má 315, Ted Cruz 205 a Marco Rubio 106 delegátů Ostatní republikánští kandidáti beznadějně paběrují vzadu.

Republikáni potřebují k nominaci 1 237 delegátů.

Proč bylo superúterý super

První březnové úterý bylo jedním z klíčových dnů před volbami amerického prezidenta. Během žádného jiného dne kalendáře primárek není možné získat tolik delegátů.

Demokraté se přetahovali o 865 delegátů, republikáni o 661.

Clintonová vyhrála v Texasu, Georgii, Virginii, Alabamě, Arkansasu, Massachusetts a v Tennessee. Sanders ji porazil ve svém domovském Vermontu, v Coloradu, Minnesotě a v Oklahomě.

Trump zvítězil v Alabamě, Arkansasu, Georgii, Massachusetts, Tennessee, Vermontu a ve Virginii. V domovském Texasu, v Oklahomě a na Aljašce byl nejúspěšnější Cruz. Rubio byl první v Minnesotě

Příští klíčová data

15. března – primárky v pěti lidnatých státech včetně Floridy a Ohia

18. až 21. července – republikánský sjezd (konvent) zvolí stranického kandidáta na prezidenta

25. až 28. července – konvent demokratů rozhodne o nominaci na prezidenta

8. listopadu – prezidentské volby ve všech padesáti státech unie

20. ledna 2017 – nový/á, v pořadí 45. americký/á prezident/ka skládá slib a začíná vládnout

Zdroje:
Vlastní