Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Zapomeňte na Vatikán, nejmenším státem je s 22 obyvateli knížectví Sealand

Zapomeňte na Vatikán, nejmenším státem je s 22 obyvateli knížectví Sealand
Sealand, nejmenší neoficiální stát na světě | zdroj: Isifa.com

Ačkoliv učebnice zeměpisu tvrdí něco jiného, nejmenší zemí na světě je knížectví Sealand v Severním moři nedaleko Velké Británie. Celý stát se rozkládá na 550 metrech čtverečních velké ploše, jež se nápadně podobá ropné plošině, a trvale jej obývá pouhých 22 lidí.

Německou mořskou pevnost z 2. světové války zakoupil roku 1967 britský major Paddy Roy Bates s úmyslem vybudovat zde vysílač pro rozhlasovou stanici jménem Radio Essex. Ještě téhož roku však od tohoto nápadu upustil, pevnost označil za knížectví Sealand a vyhlásil nezávislost na Velké Británii.

Malá země, která nebyla zatím oficiálně uznána, disponuje všemi nezbytnostmi, které by měl opravdový stát mít - má vlastní vlajku, měnu, ústavu, vydává vlastní známky a dokonce má i vlastní fotbalový tým - Sealand All Stars. V čele Sealandu stojí syn zakladatele Jeho královská výsost princ Michael Bates.

Svérázně je řešen také finanční systém země, který stojí především na výdělcích z turismu. Chcete se stát hrabětem či hraběnkou ze Sealandu? Stačí zaplatit 360 dolarů a titul je váš. Tamní ekonomiku můžete podpořit také koupí pozemku, přičemž metr čtvereční pevnosti stojí 32 dolarů.

V roce 2007 se rozhodla královská rodina Sealand prodat. Vážný zájem měl v té době bittorent server The Pirate Bay. K prodeji však nakonec nedošlo a v roce 2012 současný panovník prohlásil, že na Sealandu hodlá se svou rodinou a přáteli žít i nadále.

Sealand Sealand, nejmenší neoficiální stát na světě | zdroj: Isifa.com

Zdroje:
Wikipedia, news.com.au