Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Zákaz nedělního prodeje vyřeší automaty. Na maso

Zákaz nedělního prodeje vyřeší automaty. Na maso
Pařížské řeznictví L’Ami Txulette místo jedené výlohy instalovalo prodejní automat | zdroj: Facebook řeznictví L’Ami Txulette

Francouzské zákony jsou striktní, v neděli se dají koupit potraviny jen ve velkých městech a turistických oblastech, a to jen dopoledne. Hlad po čerstvých surovinách i v den pracovního klidu se místní podnikatelé snaží uspokojit prodejními automaty. Třeba takovými, které nabízejí syrové maso. 

Znát svého řezníka se sice při nákupu masa a uzenin vyplatí, ale co když je neděle? V Česku, které je díky noční otevírací době supermarketů rájem pro zákazníky, žádný problém. Ve Francii musí lidé počkat až do pondělí, odbory si na volno nenechají sáhnout.

Prodejny ale kvůli zákonům přicházejí o část zisku, proto hledají způsoby, jak nařízení obejít a vyjít zákazníkům vstříc. Řeznictví L’Ami Txulette otevřelo první prodejní automat se syrovým masem v Paříži.

"Nabízí výběr z našich produktů, které si sami připravujeme a vakuově balíme. Chtěli jsme našim zákazníkům nabídnout další službu, když je obchod zavřený," říká majitel řeznictví Florence Pouzol.

Za 250gramový hovězí steak lidé zaplatí 8,50 euro (230 korun), za dvě vepřové kotlety pak pět euro (140 korun), nabízí ale třeba i hovězí carpaccio, šunku, kuřecí maso či dokonce vejce. Zaplatit lze hotově, ale i kartou.

Krok, který v módním 11. pařížském okrsku vzbudil zájem, ale není ničím novým. V Německu, odkud vynález přišel, je podobných automatů kolem pěti set.  A v samotné Francii fungují na dalších čtyřech místech, pravda, nikoli v Paříži, ale v regionech.

První automat na maso instaloval před dvěma roky majitel řeznictví Laëtitia Lafaye ve městě Sainte-Catherine na jihozápadě Francie. Minulý měsíc například vznikl ve městě Mennetou-sur-Cher prodejní automat na vyhlášenou aromatickou uzeninu andouillette vyrobenou z vepřových vnitřností, aby si ji mohli zakoupit i nedělní turisté.

Doby, kdy se v prodejním automatu daly koupit jen sušenky, žvýkačky nebo bagety, zřejmě pomalu končí. Byť to tak v Česku, které nemá problém s otevírací dobou obchodů, a v němž mají lidé přehled o nejbližší večerce, nevypadá.

Například ve zmíněné Francii masu vyklestil cestu automat na bagety, který si vedle svého obchodu instaloval pekař Jean-Louis Hecht v roce 2011. Od té doby jich v zemi fungují stovky. 

Zdroje:
Vlastní, The Telegraph