Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 4°C Skoro zataženo

Zákaz kouření v restauracích: Většina pro. Šťastný počká do léta

Zákaz kouření v restauracích: Většina pro. Šťastný počká do léta
zdroj: Mediafax

Nejnovější verze protikuřáckého zákona, který platí teprve sedm měsíců, není veřejnosti zcela po chuti. Podle průzkumu společnosti Médea Research je polovina dotázaných pro úplný zákaz kouření v restauracích.

Do boje za změnu vyrazí v polovině roku poslanec ODS Boris Šťastný, odpůrce ale zcela jistě najde v místopředsedovi VV Jaroslavu Škárkovi.

Za krok zpátky považovali mnozí odpůrci tabáku novelu protikuřáckého zákona. Ta od 1. července minulého roku požaduje po provozovatelích restaurací pouze povinnost označit svoji provozovnu jedním ze tří druhů nálepek, aby bylo při vstupu zřejmé, zda se jedná o pohostinské zařízení kuřácké, nekuřácké či se stavebně oddělenými prostorami pro kuřáky a nekuřáky. Jinak se o žádnou ochranu nekuřáků starat nemusejí.

Jak ale ukázal průzkum zmíněné společnosti, Češi jsou více nakloněni trendu v ostatních zemích EU. Z respondentů, kteří byli osloveni ve dnech 8. - 18. ledna 2011, se 49 procent vyslovilo pro úplný zákaz kouření v restauracích. Opačného názoru, tedy proti zákazu, bylo 35 procent dotázaných.

Celý článek na ParlamentniListy.cz