Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Zákaz komunistů: Důkazy jsou, ale... Štětina doufá

Zákaz komunistů: Důkazy jsou, ale... Štětina doufá
zdroj: Mediafax

Podle disidenta, antikomunisty a bývalého kapitána BIS Vladimíra Hučína, který se specializuje na levicový extremismus, je nutné rozpustit KSČM. A to ne kvůli předlistopadové době, ale kvůli činnosti po listopadu 1989. Hučín říká, že má důkazy potvrzující trestnou činnost KSČM proti bezpečnosti státu a chtěl by i svědčit.

Hučín míní, že současná komunistická strana je hrozbou pro bezpečnost a demokratické zřízení. „Vycházím z jejich trestné činnosti po listopadu 1989, nikoli z toho, co napáchali před 17. listopadem. To oni říkají, že už jsme změnili a že jsou demokratickou stranou. Z důkazů, které byly nashromážděny v působnosti tajných služeb, i já jsem na to vedl několik spisů, byly po nástupu ČSSD do vlády zastaveny, to vyplývá. Pokud se tohle použije při správním soudu na jejich rozpuštění, tak si myslím, že by to mohlo mít určitou váhu," řekl ParlamentnímListům.cz Hučín. Podle něho byla KSČM zapletena v teroristických bombových útocích a napojení na ruské tajné služby.

Zproštění mlčenlivosti?

Hučín ale není zproštěn mlčenlivosti a do té doby by u tohoto řízení nemohl svědčit. „Bojím se jedné věci, když mi ten soud položí jednu a zásadní otázku: ´pane Hučíne, zprostil vás ředitel BIS mlčenlivosti? A já řeknu: ´nemám takové zproštění´. Protože Lang mě nezprostí. Ale by dobré, kdyby ten soud si vynutil ty příslušné svazky, které mají jisté krycí názvy a nahlédl do nich. Tam je dokumentace, popis situací. Kdyby ještě předvolal mého tehdejšího olomouckého nadřízeného, také by to celé věci prospělo," uvedl Hučín.

Celý článek na ParlamentniListy.cz