Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Polojasno

Z uprchlice americkou poslankyní: Podivuhodný příběh Ilhan Omarové

Z uprchlice americkou poslankyní: Podivuhodný příběh Ilhan Omarové
Ilhan Omarová se narodila v Somálsku. Teď zasedá v minnesotské Sněmovně reprezentantů | zdroj: Profimedia

Někdy by se mohlo zdát, že v Trumpově Americe není místo pro jinakost. Většinu vládních postů zastávají postarší bílí muži s milionovým nebo rovnou miliardovým majetkem a nový americký prezident dělá všechno pro to, aby zemi zbavil nenáviděných imigrantů. Usnadnil proto deportace, slibuje postavení zdi na hranici s Mexikem a exekutivním příkazem se pokouší zastavit příchod uprchlíků i všech občanů ze sedmi převážně muslimských zemí.

Ne až tak hluboko pod povrchem však stále existuje jiná Amerika, v níž se imigranti a uprchlíci včetně těch muslimského vyznání mohou vymanit z chudoby, překonat rozdíly a stát se úspěšnými členy společnosti. Příkladným zástupcem takové Ameriky je Ilhan Omarová, čerstvá poslankyně minnesotské Sněmovny reprezentantů.

Omarová se narodila v roce 1982 v Somálsku, tedy v jedné ze "zakázaných zemí" na seznamu amerického prezidenta. Když jí bylo osm let, Somálsko se propadlo do ničivé občanské války a všeobjímajícího násilí, které ohrozilo i její vlastní rodinu.

"Jednou v noci se k nám pokusily vtrhnout milice," vzpomíná dnes Omarová. Asi dvacítce ozbrojených mužů se nakonec nepodařilo vyrazit dveře, a tak alespoň před odchodem vystříleli zásobníky. "Celá fasáda našeho domu byla prostřílená kulkami. Při cestě pryč z našeho sousedství jsme se prodírali skrz mrtvoly a sutiny," vypráví dál. 

Omarová strávila dlouhé roky v uprchlickém táboru Utanga v sousední Keni, kde žila mezi dalšími třiceti tisíci lidmi v improvizovaných podmínkách. Na vodu i na společné toalety se čekaly dlouhé fronty, uprchlíci ve špatných hygienických podmínkách často trpěli tyfem a malárií. Co bylo ještě horší, v táboře se rozmohly únosy. Jelikož se únosci zpravidla zaměřovali na hlavu rodin, byla mladá dívka pověřená obstarávat vodu a dřevo na podpal.

Anglicky se učila z televize

V roce 1995 se rodině s pomocí luteránské církve konečně podařilo uprchlický tábor opustit a získat azyl ve Spojených státech. První zastávkou bylo středně velké město Arlington ve Virginii. Omarová tam nastoupila do školy, kde se musela velmi rychle zorientovat v novém prostředí.

"Nedostalo se mi skoro žádného vzdělání, a tak jsem ani nemluvila anglicky. Já a moje sestry jsme se to naučily hlavně díky sledování televize. Zapnuly jsme si titulky a snažily jsme si je navzájem číst nahlas," říká Omarová.

Jazykovou bariéru se jí podařilo prolomit a dívka tak brzy tlumočila svým rodičům a příbuzným. Mimo jiné dědečkovi, který ji ve čtrnácti letech přivedl na schůzi Demokratické strany v Minnesotě, kde se rodina definitivně usadila v roce 1997.

Jak dnes Omarová vzpomíná, první zkušenost s politikou ovlivnila její budoucí kariéru: "Celá ta událost byla mimořádná. Nejenom proto, že se jí účastnilo hodně lidí, ale kvůli tomu, co bylo její součástí. Byla tu platforma, kde měli lidé možnost přicházet s novými nápady a náměty. Něco mě zvláštně přitahovalo na tom, že výsledek hovorů v malé místnosti se mohl dostat ven a stát se součástí něčeho mnohem významnějšího."

  profimedia-0309931231 Ilhan Omarová skládá přísahu | zdroj: Profimedia

Omarovou zájem o veřejné dění už nikdy neopustil. U místních demokratů vypomáhala jako dobrovolnice a během studia mezinárodních vztahů a politologie na vysoké škole se zapojila do činnosti řady neziskových organizací, kde mimo jiné pomáhala při integraci nově příchozích imigrantů ze Somálska i odjinud.

První Somálka ve vysokém úřadu v USA

Od roku 2012 se osvědčila také jako organizátorka volebních kampaní několika svých demokratických kolegů v Minnesotě. Avšak teprve loni se rozhodla sama ucházet o místo poslankyně v minnesotské Sněmovně reprezentantů. V demokratických primárkách se postavila politické veteránce Phyllis Kahnové, která svůj obvod reprezentovala už od roku 1973. Překvapivě nad ní zvítězila, a stejně tak se jí na podzim podařilo s 80procentním výsledkem na hlavu porazit republikánského soupeře.

Ilhan Omarová, jež kandidovala na platformě sociální spravedlosti a obhajoby práv žen a imigrantek, se tak v pouhých 34 letech stala první ženou Somálkou zvolenou ve Spojených státech do vysokého politického úřadu.

Po útěku před milicemi, letech v uprchlickém táboře a po těžkých začátcích v USA, kdy jako muslimka nosící hidžáb nejednou musela čelit nepříjemným komentářům, je dnes vycházející hvězdou Demokratické strany nejen v Minnesotě a také zosobněním toho, že uprchlíci dosud mohou prožít svůj "americký sen".

Uprchlíci v americké politice

Není přitom zdaleka jediná. Nedávno se do zápasu o místo radní města Bostonu pustila další somálská uprchlice a úspěšná lidskoprávní aktivistka Deeqo Jibrilová, a do kalifornské Sněmovny reprezentantů se na podzim málem probojoval populární starosta města Garden Grove Bao Nguyen, který se v uprchlickém táboře přímo narodil a netají se svou homosexuální orientací.

V úplně nejvyšších patrech americké politiky navíc už dnes působí řada imigrantů z různých koutů světa, od Indie (Pramila Jayapalová), přes Čínu (Judy Chuová) a Taiwan (Ted Lieu), až po Latinskou Ameriku (momentálně sedm poslanců a poslankyň federální Sněmovny reprezentantů).

Úspěšné přistěhovalce i uprchlíky je možné najít ve státní správě, v malém i velkém byznysu nebo na elitních univerzitách. Mnozí z nich jsou stejně jako Omarová muslimové a pochází ze zemí, které jsou na černé listině současné americké administrativy. I proto má v této době smysl si jejich příběhy čas od času připomenout.

Zdroje:
Vlastní