Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Výuka džihádu už od školky. Islámský stát používá nacistické výchovné metody

Výuka džihádu už od školky. Islámský stát používá nacistické výchovné metody
Výchova v bojovníka začíná v Islámském státě odmalička. Záběr z propagandistického videa | zdroj: Profimedia

Armádu Islámského státu v nejbližších letech rozšíří tisíce budoucích vojáků. Vedení chalífátu si je "pěstuje" v tělech 31 tisíc těhotných žen. Až děti odrostou kojeneckému věku, zařadí se do výchovného programu inspirovaném nacistickým Lebensbornem, ve kterém z nich vyrobí uvědomělé džihádisty recitující Korán se zbraní v ruce. 

Přestože část ze tří desítek tisíc žen otěhotněla po znásilnění, není málo těch, jež se hnutí dobrovolně hlásí k tomu, aby se z nich staly sexuální otrokyně a "továrny na lvíčata chalífátu". Sotva porodí, začínají se připravovat na další těhotenství, aby armáda džihádistů, která řídne rychleji, než si vůdci představovali, měla dost bojovníků. Dítě mezitím putuje na výchovu v duchu základní ideologie.

Podle zprávy britského institutu Quilliam, který se zabývá studiem extremismu, výchova dětí na území ovládaném Islámským státem kopíruje nacistické metody. Lebensbornem počínaje a Hitlerjugend konče.

"Přístup Islámského státu ke vzdělávání odráží prvky nacistického Německa, a to ve způsobu, jakým jsou děti a pedagogové vnímáni. Nacističtí vůdci se rozhodli použít německou mládež jako katalyzátor změny. Pryč od 'dekadentní' politiky meziválečného Německa k nové 'národní společnosti' budoucnosti," píše Quilliam.

Budou lepšími bojovníky, protože v ideologii vyrůstají

Už odmalička jsou děti seznamovány s násilím a bolestí a naučily se je brát jako samozřejmost. "Děti jsou klíčem k budoucnosti. Indoktrinace v Islámském státě začíná při narození a stupňuje se ve školách a výcvikových táborech. Děti se učí výkladu práva šaría, vychovávají je k násilí sledováním veřejných poprav, propagandistických videí a odmalička dostávají zbraně jako hračky," uvádějí autoři studie.

"Současná generace vnímá děti jako lepší a nebezpečnější bojovníky, než je ona sama. Místo toho, aby k radikálním ideologiím konvertovali, vyrůstají v extremistických hodnotách už od narození," tvrdí zpráva.

Jen za poslední půlrok použil Islámský stát děti k propagandě 254krát. Z toho ve 12 případech šlo přímo o dětské katy a jedno dítě bylo účastníkem veřejné popravy. Tyto záběry pak slouží nejen jako učební pomůcka pro malé bojovníky předurčené k boji již od svého prvního nádechu, ale k verbování dalších dětí na bázi strachu.

Chlapci trénují střelbu, dívky se učí péči o budoucího manžela

Aby výchova byla účinná, kladou vůdci IS patřičný důraz nejen na vyučovací předměty, ale i na jejich učitele. "Učitelé jsou také přísně sledovaní. Ti, kteří nemají předchozí zkušenosti, musí podstoupit trénink v šaríe. Všichni vyučující jsou přijímání, aby učili jen podle materiálů Islámského státu," uvádí Quilliam.

Na zbytečné předměty spadající do "metodologie ateismu" mohou školáci v chalífátu zapomenout. Umění, filosofie a sociální vědy byly zrušeny. "Děti se učí nazpaměť verše Koránu. Chlapci se účastní 'džihádistického výcviku', který zahrnuje střelbu, zbrojení a bojový výcvik. Dívky, které jsou nazývány 'perlami chalífátu', jsou zahalené, v ústraní, drženy doma a učí se, jak se správně starat o manžela," popisuje zpráva.

Ze školáků tak postupně vyroste skupina figurek s vymytými mozky, které nebudou mít strach vzít zbraň a připojit se k boji. Ostatně v Sýrii vyrůstá celá generace dětí, které znají jen válku. 

Zdroje:
Vlastní