Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Komentář: Evropa v roce 2025: Jakou verzi si vyberete?

Komentář: Evropa v roce 2025: Jakou verzi si vyberete?
Jean-Claude Juncker při prezentaci Bílé knihy o budoucnosti Evropy | zdroj: Profimedia

Pět různých podob Evropy v roce 2025 předkládá Evropská komise. Dokážete si z nich vybrat?

Evropská komise tento týden zveřejnila dokument, který dává Evropanům na výběr, jakou míru jednoty chtějí sdílet. Je pohledem do budoucnosti, představuje různé vize kontinentu v roce 2025.

Bílá kniha o budoucnosti Evropy (zde v PDF) popisuje pět alternativ – od "downgrade" nynější unie, aktualizace na nižší verzi – jednotný trh, až po "upgrade", aktualizaci na vyšší verzi – federální Evropu.

"Bílá kniha komise představuje různé cesty, kterými se může společenství s 27 členy (mínus Británie) v příštích letech vydat. Doufám, že teď budou následovat diskuse. Budoucnost Evropy máme ve svých rukou," pravil předseda komise Jean-Claude Juncker, když dokument představoval.

Bílá kniha má sloužit jako podklad k rozhodnutí o dalším postupu. Evropská unie o něm chce mít jasno před volbami do Evropského parlamentu v červnu 2019.

Tady jsou ilustrativní příklady, jak by mohlo společenství evropských národů vypadat za osm let. Takže, zkuste si vybrat Evropu, v jaké chcete žít:

Evropa č. 1: Stav setrvalý (Status quo)

Evropská unie pokračuje jako politická a ekonomická unie podle Lisabonské smlouvy, tedy jako společenství se škálou centrálních institucí, na které státy převedly některé pravomoci. EU obsahuje také měnovou unii, jejíž měnou je euro.

  • V této EU27 cestujete přes hranice evropských států, aniž musíte zastavovat a podrobovat se kontrolám.
  • V roce 2025 v ní můžete jezdit autonomními a síťově propojenými auty (CAV), avšak při přejezdu některé hranice můžete narazit na technické problémy, které vyplývají z rozdílných národních norem.

Evropa č. 2: Downgrade na jednotný trh

Evropský jednotný trh je prostorem bez vnitřních hranic, v němž platí volný pohyb zboží, osob, služeb a kapitálu, zakotvený v Maastrichtské smlouvě. Nyní jednotný trh zahrnuje 28 států EU plus Island, Lichtenštejnsko, Norsko a Švýcarsko. V příštích letech z něj odejde Británie. Tato verze Evropy by zlikvidovala bruselskou byrokracii.

  • Přejezd hranic se zkomplikuje, budou na nich (v lepším případě) namátkové kontroly, (v horším případě) pravidelné. Vaše šance sehnat zaměstnání v jiné zemi jednotného trhu se může výrazně ztížit a nebudete mít záruku, že váš důchod bude převeden z jedné země do druhé. Obecně řečeno, v cizí zemi jste v Evropě č.2 opravdu cizinec. Máte tam výrazně méně práv, než našinec.
  • Pokud jezdíte do ciziny, budete váhat, zda si koupit CAV, protože pro tuto oblast budou chybět celoevropská pravidla a technické normy.

Evropa č. 3: Unie více rychlostí

Některé státy, které mají zájem, aby v určitých oblastech dělaly společně víc, vytvoří "koalici ochotných". Těchto koalic může být několik. Fakticky vícerychlostní unie už existuje – některé státy mají společnou měnu, jiné se ji teprve chystají zavést a zbývající si chtějí ponechat národní měnu.

  • Bezpečnostní informace v "rychlejší části" Evropy č. 3 se vyměňují okamžitě, protože vnitrostátní databáze jsou plně propojeny. Koalice má společné jednotky policistů a žalobců zaměřené na kriminalitu překračující hranice.
  • CAV se používají především ve státech, které se dohodly na harmonizaci pravidel a technických norem.

Evropa č. 4: Míň znamená víc

Pokud bude EU postupovat podle této zásady, zaměří se jen na některé oblasti, které bude řešit společně, třeba na obranu, digitální trh… Všechny ostatní oblasti nechá unie na členských státech. Tato varianta by Evropu mohla zbavit podstatné části byrokracie.

  • S CAV nemáte nikde problémy, protože evropský telekomunikační úřad má pravomoc uvolňovat frekvence pro přeshraniční služby i pro zajištění autonomních a síťově propojených aut.
  • Nová evropská agentura pro boj proti terorismu pomáhá předcházet a bránit závažným útokům, vyhledává a systematicky sleduje podezřelé jedince.

Evropa č. 5: V jednotě je síla

Členské státy se rozhodnou, že budou sdílet více kompetencí, zdrojů a rozhodovacích pravomocí ve všech oblastech. Rozhodnutí, která padnou na evropské úrovni, budou rychleji přijímána a neprodleně vymáhána. Posílí centrální byrokracie. Bude to vlastně federální Evropa s vysokou mírou přerozdělování mezi bohatšími a chudšími státy, dá se říct Spojené státy evropské.

  • Autonomní a síťově propojená auta jezdí bez problémů po Evropě, protože existují jednotná pravidla a normy.
  • Čech, který chce podat stížnost proti navrhovanému projektu (hučících) větrných turbín plánovanému v jeho okolí a financovanému z prostředků unie, si musí stěžovat u evropské instituce.

Bílá kniha Evropské komise samosebou nepočítá s možností, že se Evropská unie rozpadne na jednotlivé státy. Přesto si můžeme v kostce říct, jak by to v takovém případě vypadalo.

… anebo Evropa jen na mapě

Starý kontinent bude co do uspořádání připomínat Evropu mezi dvěma válkami – oblast roztříštěná do mnoha malých a několik velkých států. Vzájemná rivalita ztěžuje nebo vylučuje jakoukoli společnou akci.

  • Prohlídky na hranicích ztíží cestování, některé státy mohou vyžadovat nejen pasy, ale i víza. Nebude snadné překročit zelenou hranici, státy budou oddělovat ploty proti přistěhovalcům.
  • CAV se při přejezdu hranice změní v obyčejné auto, protože pro tuto oblast budou chybět celoevropská pravidla a jednotné technické normy.

Už jste vybrali, nebo potřebujete další variantu?

Zdroje:
Vlastní