Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Vy důchodcům nepomáháte. Jen je využíváte, vzkazuje levici Šiklová

Vy důchodcům nepomáháte. Jen je využíváte, vzkazuje levici Šiklová
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Senioři nejsou žádnou zájmovou skupinou, která by měla spolupracovat s politickou stranou. Námluvy Svazu důchodců s českou levicí prý prohloubí propast mezi starými lidmi a zbytkem společnosti, říká socioložka Jiřina Šiklová.

Seniorské organizace zastřešené Svazem důchodců ČR po volbách zahájily námluvy s politickými stranami. U ODS a zelených neuspěli, naopak s otevřenou náručí je přijaly obě levicové partaje, KSČM i ČSSD. Důchodci též požadují členství v různých kontrolních orgánech, například v mediálních radách. Jejich svaz ve spolupráci s českou levicí chce bojovat za příspěvky na nájemné u bytů nad 120 metrů nebo zachování jízdného pro seniory nad 70 let.

To, co se líbí Vojtěchu Filipovi či Bohuslavu Sobotkovi, ale nenechává v klidu socioložku Jiřinu Šiklovou, která v oboru gerontologie patří v Česku k největším autoritám. Politika před sněmovními volbami, zvláště ta levicová, prý důchodce poškodila v očích zbytku veřejnosti.

„Dělat z důchodců něco jako politickou zájmovou skupinu je velmi chybnou taktikou a může to způsobit jenom škody. Být starý a na penzi přeci není politický zájem. Přesto se Svaz důchodců snaží seniory jako nějakou zájmovou skupinu profilovat," říká Šiklová.

Celý článek na ParlamentniListy.cz