Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Vůdce separatistů vyzval Porošenka na souboj. Limonov jim chce dělat sekundanta

Vůdce separatistů vyzval Porošenka na souboj. Limonov jim chce dělat sekundanta
Vůdce samozvané Luhanské lidové republiky Igor Plotnickij | zdroj: Profimedia

Vůdce samozvané Luhanské lidové republiky Igor Plotnickij vyzval na souboj ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. A aby situace byla ještě absurdnější, předseda ruské Nacionálně bolševické strany Eduard Limonov by jim chtěl dělat sekundanta. 

Plotnickij navrhuje Porošenkovi vyřešit východoukrajinský konflikt a ukončit válku na Donbase postaru. "Pojďme se po vzoru prastarých slovanských vůdců a slavných kozáckých atamanů utkat v souboji. Kdo zvítězí, ten bude tomu druhému diktovat podmínky. Proč podněcovat vzájemnou nenávist, ničit lidi, ekonomiku, města? Tyto rány budete muset vy a budeme muset i my léčit desítky let! Nebylo by lepší ukončit veškeré rozepře čestným soubojem?" píše Plitnickij v dopise prezidentovi.

Nakolik zábavně to nezní, separatistický vůdce to myslí vážně. Porošenkovi nabízí zvolit si čas a místo souboje a dokonce i zbraň. Nebyl by navíc proti televiznímu přenosu. Návrhem uspořádat souboj reagoval na Porošenkovo prohlášení, že je Ukrajina připravena k "totální válce".

Reakce Ruska na sebe nenechala dlouho čekat. Vůdce nacionálních bolševiků Eduard Limonov by Porošenkovi a Plotnickému rád dělal sekundanta. Příliš ale nevěří, že by ukrajinský prezident přistoupil na souboj.

Porošenko před několika dny oznámil, že se nebojí války s Ruskem a Ukrajina je připravena i na totální válku. "Naše armáda je v současné době v mnohem lepším stavu než před pěti měsíci, nás teď podporuje celý svět," chlubil se prezident v rozhovoru pro německý Bild. 

Zdroje:
Lenta.ru