Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Voda opět zdraží. Navzdory spořivosti si mnohé firmy přijdou na tučné zisky

Voda opět zdraží. Navzdory spořivosti si mnohé firmy přijdou na tučné zisky
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Voda opět podraží. Ceny od nového roku stoupnou přibližně o deset procent, na některých místech to ovšem může být i o třetinu. Vodárenské firmy se brání, že potřebují více peněz na opravy svých sítí a Češi vodou stále více šetří. Skutečností ovšem je, že české vodárenství je pro řadu zahraničních vlastníků zlatým dolem.

Voda od nového roku opět podraží. Na vině ale není jen již mnohokrát zmiňované navýšení DPH. Vodárenské společnosti tvrdí, že musí také více investovat do obnovy své sítě. Je však otázkou, zda zdražení vodárenským firmám přinese kýžené finance, lidé totiž s vodou stále více šetří. Zprávu přináší server idnes.cz.

I o třetinu

Skutečností je, že obyvatelé Česka spotřebují až o polovinu méně vody, než vypotřebovali před rokem 1989. Šetří kvůli neustále rostoucím cenám a napomáhají jim v tom nové jak nové přístroje v podobě úsporných myček, tak sprchování místo napouštění vany. Vodárenské společnosti to prý tlačí ke zdražování. Od příštího roku se počítá s navýšením ceny o deset procent, na některých místech to však může být i o třetinu.

Navzdory spořivosti českých lidí si ovšem mnohé firmy přijdou na tučné zisky. Zejména pro zahraniční firmy je zdejší vodárenský byznys zlatým dolem: objem dividend, které si loni vyplatily, stoupl o více než patnáct procent. Řada měst a obcí se ale nevýhodným pronájmem sítě soukromým firmám bez výběrového řízení připravila o možnost miliardových dotací, píše server.