Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Většina Čechů si myslí, že bohatí mají nízké daně

Většina Čechů si myslí, že bohatí mají nízké daně
zdroj: tisková zpráva

Výši daní pro lidi s vysokými příjmy považuje v Česku za vysoké pouze šest procent občanů. Že jsou naopak nízké, to si myslí přes 60 procent lidí. Vyplývá z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Ze šetření CVVM také vyplynulo, že 60 procent Čechů se zároveň domnívá, že pro lidi s nízkými příjmy jsou daně naopak vysoké. Více než pětina občanů je považuje za přiměřené. Za velmi nízké je pak považuje 22 procent Čechů.

Daně lidí s průměrným příjmem jsou necelou třetinou lidí, celkem 31 procenty dotázaných, hodnoceny jako vysoké a více než polovinou (54 procenty) jako přiměřené. Za nízké je označuje pouze pět procent oslovených.

Průzkum CVVM také zjistil, že u české veřejnosti převládá podpora progresivního zdaňování, přestože z průzkumu také vyplynulo, že českému daňovému systému nerozumí 60 procent občanů.

Lidé by přivítali poegresivní zdanění

„Celkem 74 procent dotázaných soudí, že by procento odvedené na daních u lidí s vysokými příjmy mělo být vyšší než u lidí s nízkými příjmy; celkem 34 procent respondentů dokonce uvedlo, že by mělo být mnohem vyšší," zmínila zpráva centra. Naproti tomu 19 procent respondentů se vyslovilo pro zdaňování stejnou sazbou bez ohledu na výši příjmu.

"Stávající hladina podílu respondentů považujících zdanění lidí s vysokými příjmy za nízké je tak i nadále výrazně vyšší, než byla kdykoli v období let 1999 až 2007, kdy navíc převládal trend pozvolného posunu od mínění, že lidé s vysokými příjmy odvádějí na daních málo, k názoru, že jejich zdanění je naopak vysoké," uvedlo dále CVVM.

Z průzkumu lze usoudit, že většina veřejnosti nepovažuje rozložení daňového břemene mezi jednotlivé příjmové skupiny obyvatelstva za příliš spravedlivé. „Nadměrnou zátěž nesou podle převládajícího mínění lidé s nízkými příjmy, přičemž výše daní u skupiny lidí s vysokými příjmy je nejčastěji pokládána za nízkou," dodalo CVVM.

Letošního únorového výzkumu se zúčastnilo 1105 občanů nad 15 let.

www.parlamentnilisty.cz