Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Veteráni, křesťané a Čech bojují proti IS. Když přežijí, čeká je soud

Veteráni, křesťané a Čech bojují proti IS. Když přežijí, čeká je soud
Zahraniční bojovníci bojují proti IS spolu s kurdskými milicemi | zdroj: Profimedia

Tisícovky lidí odcházejí z Evropy a Spojených států bojovat do Sýrie a Iráku. Ne každý z nich se ale přidává k Islámskému státu. Stovky dobrovolníků cestují do regionu zmítaného válkou, aby džihádisty porazili. Po návratu domů je ale všechny, nezávisle na tom, za koho bojovali, čeká stejný osud - soud a vězení.

Před dvěma měsíci žil Christopher Smith se snoubenkou v americkém Vermontu. Dnes se pohybuje na frontové linii jen několik stovek metrů od džihádistů z IS. "Špatně jsem nastoupil na autobus do Miami," vtipkuje při otázce, proč je v Iráku. Ve skutečnosti odletěl do irácké Sulajmáníje bez letenky na zpáteční cestu. A z letiště si to pětadvacetiletý Američan namířil se svými vojenskými papíry v podpaží rovnou na ministerstvo pro činnost pešmergů a nechal se zapsat mezi jejich bojovníky.

Smith se rozhodl zastavit krutosti páchané islámskými radikály – popravy, ukřižování, trh s otroky či zneužívání žen. Američan nepřišel bojovníky z Daesh jenom pozabíjet, "ale doslova je poslat do pekla," říká.

Váleční veteráni, křesťané i model spodního prádla

Podobně jako mladý Američan přijely bojovat proti džihádistům stovky dalších dobrovolníků ze Západu. Váleční veteráni, křesťanští fundamentalisté, členové surfařských a motorkářských gangů, ale třeba i kanadský model spodního prádla, nebo konvertovaný muslim, který přijel s úmyslem políbit mrtvého bojovníka IS na ústa.

Ne všichni dobrovolníci mají dostatek bojových zkušeností. Azad, jak si dnes nechává říkat šestačtyřicetiletý Texasan, se připojil ke kurdským bojovníkům, protože mu to vnukl Bůh. Problémem bylo, že jediné zkušenosti s bojem a zbraněmi měl z lovu zvěře. Nakonec zjistil, že je má větší praxi než jeho kurdští spolubojovníci. "Moje první myšlenka byla: Skvělý, nejsem nejslabší článek. A pak jsem si uvědomil: Kruci, nejsem ten nejslabší článek," glosuje Azad.

O dost prozaičtější byla cesta mezi Kurdy nejznámějšího Čecha, který bojuje proti IS. René K. se jako bývalý voják se ozval na pracovní nabídku místa tankového instruktora, kterou objevil na internetu. Místo výkonu? Irácký Kirkúk.  

Do kurdské oblasti odletěl přímým leteckým spojem z Německa, což je prý nejlepší cesta, protože přes turecké hranice je cesta obtížnější. Kromě placené práce ale pomáhá i jednotce mezinárodních bojovníků Liberty Lions. O dalších Češích neví, protože dosud potkal pouze jednoho Čecha a Slováka, kteří spolu sloužili v jedné kurdské jednotce.

S cestováním zpátky do vlasti prý nemá žádný problém, takže jezdí domů v podstatě na dovolenou. Z bezpečnostního hlediska ale nemůže prozradit, jak často. Délka pobytu záleží na samotných dobrovolnících. Někteří přijíždějí jen na měsíc, jiní fungují v pravdielném cyklu 12 týdnů tady a čtyři doma. 

Hořkosladký návrat domů

René K. musí svou identitu tajit, jinak je víc než pravděpodobné, že by byl po návratu domů zatčen. Český zákon umožňuje bojovat v armádě cizího státu pouze v případě, že jde o členský stát NATO, nebo po udělení souhlasu prezidenta. Nad dobrovolnými bojovníky visí hrozba až pěti let vězení, ve výjimečných případech dokonce deset let.

Problém ovšem nastává, když cizí armáda ale nepřísluší žádnému uznanému státu jako v případě Kurdů. Podobná situace se řešila i v případě moravského učitele Ivo Stejskala, který bojoval v řadách proruských separatistů na Ukrajině. Stejskal se ale návratu domů už nedočkal, protože zahynul během bojů.

V jiných zemích už protiislámské dobrovolníky soudili. Britská policie před rokem zatkla přímo na letišti osmnáctiletou dívku, která se vrátila ze Sýrie. Shilan Ozceliková byla podle svých slov pouhou humanitární pracovnicí v kurdské oblasti. Britský soud ji nakonec odsoudil na základě protiteroristického zákona k 21 měsícům v nápravném zařízení pro mládež.

Bojovníci po návratu ale mohou být souzeni i za spáchání jiných trestných činů. V Nizozemsku začal v lednu soud s 47letým bývalým vojákem, který bojoval po boku kurdských milicí v Sýrii. Za zabíjení bojovníků IS mu hrozí soudní stíhání za vraždu. Uplatňují se tak právní zásada personality, kdy jsou občané souzeni za trestné činy, ať už je spáchaly kdekoli.

Dobrovolným bojovníkům musí přijít hrozba uvěznění paradoxní a ze strany vlastního státu povážlivě pokrytecká. Zatímco státní představitelé vyhlašují likvidaci IS za svůj primární cíl, kterého se ale snaží dosáhnout nepříliš efektivními vzdušnými útoky, když se občané stejného státu přidají k protiislámským milicím, dočkají se doma soudního procesu, případně vězení.

Zdroje:
Vlastní, The Atlantic