Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Věci Veřejné doplácí na vnitrostranickou krizi masivním odchodem straníků

Věci Veřejné doplácí na vnitrostranickou krizi masivním odchodem straníků
zdroj: Mediafax

Pod tlakem kauz a skandálů spojených se stranou i s jejím neformálním šéfem Vítem Bártou z organizací hromadně odcházejí straníci. Síť regionálních buněk Věcí veřejných se tak pomalu hroutí.

"Působí to katastrofálně, ukazuje se, že ani nová mladá strana vzdělaných lidí nemusí být řešení," řekla MF Dnes předsedkyně VV v Chebu Jarmila Dušková, která trvá na transparentním auditu stranických peněz.

Velký problém pro stranu

"Z celého dění ve Věcech veřejných je mi trošku na zvracení. Ze strany mi tu ocházejí lidí, já sám uvažuji o odchodu," svěřil se šéf VV v Klatovech Josef Balín. Odchody členů by mohly být pro stranu velikým problémem. Momentálně má pouze 929 členů, tedy nejméně ze všech parlamentních stran.

"Jsem v rozpacích," řekl předseda VV v jihočeském Milevsku Pavel Solař. "Jestli je všechno z té nahrávky pravdivé, bude co vysvětlovat." Nahrávka, kterou zveřejnila MF Dnes, zachytila úzké vedení Věcí veřejných hovořící o pochybném financování strany.

V Brodě pořád věrni

V Chomutově už buňka úplně zanikla. "Věci veřejné mě osobně zklamaly, už jim nevěřím," zdůvodnila svůj odchod šéfka tamní organizace Blanka Zahálková. "Pan Bárta mě nesmírně zklamal tím, že prohlásil, že byl ožralej, to od něj bylo babské," podotkl i místopředseda VV v Sušici Václav Veselka. Naopak některé organizace zůstávají věrné, například v Havlíčkové Brodě.