Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Vaše dítě – myslíte na jeho budoucnost?

Vaše dítě – myslíte na jeho budoucnost?
zdroj: tisková zpráva

Vychovávat děti je opravdu náročné po všech stránkách. Na co se připravit?

Pamatujete si ještě na šílený kolotoč zařizování, který předcházel tolik očekávanému okamžiku narození vašeho prvního miminka? Kočárek, postýlka, oblečky, autosedačka… I když se určitě shodneme na tom, že to za to stálo, přece jenom si předem asi málokdo uvědomí, jak náročné to vlastně bude. A to je přitom počáteční investice pouze zlomkem toho, co bude vaše miminko v následujících letech potřebovat. Podle statistik totiž průměrné české dítě do završení své plnoletosti stojí přes 2,7 milionu korun. Ne, nejedná se o překlep – vychovávat děti je opravdu náročné po všech stránkách.

Zajistit budoucnost není složité

Odhady statistiků ukazují, že finanční náročnost výchovy roste s postupem času. To je rozhodně výhoda, protože to znamená, že se na ni můžete předem připravit. V zahraničí je naprosto běžnou praxí, že rodiče svým dětem zakládají spoření už při narození. Jedná se vlastně o formu jakéhosi hygienického návyku – spolu se zdravotním pojištěním je potřeba myslet také na finanční nezávislost. U nás je mimořádně výhodná forma stavebního spoření, která má štědrou státní podporu a na rozdíl od některých investičních nástrojů je extrémně stabilní, takže se o peníze svých dětí nemusíte bát. Peníze samozřejmě můžete použít i na jiné účely, ale je důležité mít rezervu, která případně mladému člověku výrazně usnadní start do života.

Co všechno bude potřebovat?

Podle Martiny Válkové, finanční specialistky Českomoravské stavební spořitelny, je u nás takto zodpovědná pouze asi čtvrtina maminek. „Většina lidí u nás bohužel stále ještě předpokládá, že se vše tak nějak vyřeší samo a o zbytek se postará stát. To už ale dávno není pravda. Zdraví, vzdělání, vlastní bydlení – to vše přispívá k lepšímu životu a to vše stojí peníze. Rodiče by každopádně měli počítat s tím, že tento trend se bude do budoucna rozhodně posilovat,“ vysvětluje Válková. Pokud tedy chcete, aby vaše dítě startovalo do života z předních příček, zkuste na jeho budoucnost myslet už dnes. A ne jenom myslet – důležité je především jednat.

Na finanční zabezpečení svých dětí nebo vnoučat myslete včas. Čím dříve začnete, tím jednodušší to bude.

Jako dlouhodobý produkt je mimořádně výhodné stavební spoření. Je spolehlivé a dotované státem.

Další podrobnosti najdete na www.cmss.cz.

Zdroje:
Inzerce