Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Varování: Generální stávka může zničit odbory

Varování: Generální stávka může zničit odbory
zdroj: Mediafax

K většině už uskutečněných akcí získaly odbory podle průzkumů veřejného mínění podporu převážné části společnosti. Případné vyhlášení generální stávky naproti tomu v pochopení lidí zaostává.

Plánované letní demonstrace ať už ze strany ČMKOS či ASO už pravděpodobně nic nezastaví, nicméně podle slov šéfa ČMKOS Jaroslava Zavadila může dojít i na generální stávku. "Já bych ji vyhlásil ve chvíli, kdy budu cítit, že je u lidí podpora pro takový druh protestu. Pak bych neváhal ani minutu," řekl Zavadil ve středu v České televizi.

Bez podpory veřejnosti je generální stávka velké riziko

Pokud si ale odbory nenakloní většinu společnosti, podle politologa Jiří Koubka z FFUK hodně riskují. "S dopravní stávkou sice souhlasily přes dvě třetiny společnosti, ale vyhlášením generální stávky mohou odbory o tuto podporu přijít," říká pro ParlamentníListy.cz Koubek. Odboroví předáci by se podle něho teoreticky mohli spolehnout na lavinový efekt či přesněji řečeno metodu snowball. "Se stávkou souhlasit a stávku aktivně podpořit jsou dva odlišné faktory. Vše závisí na přístupu médií, ale obecně lze říci, že česká společnost není tak horkokrevná, aby se lavinovitě přidávali ostatní," uzavřel Koubek.

Jeho slova v podstatě potvrzuje místopředseda ČMKOS Václav Pícl. "K tomu, aby se generální stávka vyhlásila, je třeba, aby o ní byli přesvědčeni lidé v co největším množství. My víme, že poslední průzkumy veřejného mínění ukazují, že nás podporuje až 70 procent Čechů, ale pokud padne dotaz na to, zda by se do protestních akcí byli ochotni zapojit, je to číslo nižší - zatím kolem 20 procent. A to je na generální stávku málo. Přitom lidé nechtějí připustit to, že je to zcela legitimní nástroj toho, jak vyjádřit nesouhlas - v mnoha zemích naprosto běžný," přiznal ParlamentnímListům.cz za odbory Pícl.

Celý článek na ParlamentniListy.cz