Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Václav Havel se smaží v pekle, řekl poslanec Foldyna. A vysvětlil proč

Václav Havel se smaží v pekle, řekl poslanec Foldyna. A vysvětlil proč
zdroj: Profimedia

Po čtrnácté se v neděli večer u srbské ambasády v Praze sešly desítky lidí, které vzpomínaly na tisíce obětí bombardování Srbska v roce 1999 letouny NATO. Pietní akci uspořádali Přátelé Srbů na Kosovu, promluvil zde poslanec Jaroslav Foldyna či Vladimír Hönig ze Strany práv občanů – zemanovci.

V pražské Mostecké ulici se před budovou velvyslanectví Republiky Srbsko v mrazivém počasí sešly desítky lidí a zapalovaly svíčky za oběti, které zabily bomby NATO. Vystoupení řečníků moderoval předseda zmíněného sdružení Václav Dvořák. Mezi řečníky byl kromě poslance Foldyny a místopředsedy pražských Zemanovců Höniga také polský aktivista Marek Skawiński.

„Před čtrnácti lety jsme se tu touto dobou spontánně sešli, někteří plakali. Nebyl to ale pláč ze strachu, byl to pláč z naštvání. Nikdo jsme nechtěli věřit tomu, že se může stát něco takového téměř v 21. století. Nějaké politické rozhovory v Rambouillet, to byla přece jen taková hra. Slobodan Milošević před soudem v Haagu, to byla také jen taková hra,“ vzpomínal Jaroslav Foldyna.

Už se smaží v pekle…

Zmínil ale i exprezidenta Havla. „Někteří už se v pekle smaží, třeba ti, co říkali, že to je pouze humanitární bombardování.

Zdroje: