Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

V Rakousku našli kostru válečného velblouda z osmansko-habsburských válek

V Rakousku našli kostru válečného velblouda z osmansko-habsburských válek
Kostra válečného velblouda ze 17. století | zdroj: AFP PHOTO / VETMEDUNI VIENNA / ALFRED GALIK

Archeologové během vykopávek ve městě Tulln nedaleko Vídně objevili kompletní dochovanou kostru velblouda, která pochází z období osmansko-habsburských válek. Osmani používali válečné velbloudy během obléhání Vídně v roce 1683, uvedla britská stanice BBC.

Nález, o kterém historici informovali v časopise PLOS One, je unikátní tím, že jde o první nalezenou kostru velblouda ve střední Evropě. Podle genetických testů šlo o křížence dromedára a velblouda dvouhrbého. "Takoví kříženci byli v době války oblíbení, byli větší, statnější a lépe zvladatelnější než jejich rodiče. Byli proto vhodní pro vojenské účely," řekl BBC vedoucí výzkumník Alfred Galik.

To, že byl velbloud používaný jako válečné zvíře, dokazují defekty na kostře způsobené postrojem a pravidelným vožením válečníka. Zároveň ale kostra ukazuje, že o cenné zvíře bylo dobře postaráno.

Objevení kostry je podle Galika o to cennější, že se našla ve městě, které přitom Turci nikdy nedobyli. Vědci se domnívají, že zde zvíře po prohře v bitvě u Vídně v roce 1683 zanechali a lidé si ho drželi jako zajímavou atrakci. To by vysvětlovalo, proč se našla celá nedotčená kostra – běžně totiž například poraněná zvířata osmanská armáda porazila a snědla. 

Zdroje:
BBC