Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

V Česku znovu nasněží, hrozí závěje a na horách kalamita

V Česku znovu nasněží, hrozí závěje a na horách kalamita
zdroj: tisková zpráva

Frontální systém od severozápadu přinese v úterý a ve středu do Česka další přívaly sněhu. Vlivem silného větru se budou opět vytvářet sněhové jazyky a závěje.

Upozornil na to na svém webu Český hydrometeorologický ústav.

Poté, co koncem minulého týdne přibylo na českých horách až půl metru čerstvého sněhu, mají se lyžaři na co těšit i tentokrát. Meteorologové předpovídají, že na horách napadne během 24 hodin od úterního do středečního večera až 30 centimetrů. Na ostatním území půjde o 5-15 cm.

Řidiči by měli být opatrní a neměli by vyjíždět bez zimní výbavy. Na cestu do hor doporučuje ČHMÚ i sněhové řetězy.

V nižších polohách pod 400 metrů zase mohou být ve středu vlivem poněkud teplejšího proudění srážky smíšené nebo dešťové. Podle meterologických modelů by se silnější mrazy zatím neměly vrátit ani v dalších dnech a teploty ve střední Evropě se budou pohybovat jen kolem bodu mrazu.

Kalamitní situaci na horách by mohl v následujících hodinách zapříčinit silný vítr, před nímž meteorologové rovněž varují. Nárazy větru budou od úterního večera dosahovat 55 až 90 km/h, na hřebenech hor až 110 km/h. Půjde tedy o silnou vichřici. Vítr, který může lámat stromy, bude zvolna slábnout ve středu večer.