Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Polojasno

V Čáslavi rýžují na Romech. 175 tisíc měsíčně. Z dávek

V Čáslavi rýžují na Romech. 175 tisíc měsíčně. Z dávek
zdroj: Mediafax

V souvislosti s problematikou sestěhovávání nepřizpůsobivých občanů různými realitními kancelářemi a následným vytvářením sociálně vyloučených lokalit v českých městech se v posledních týdnech hovoří i o středočeské Čáslavi.

Podle starosty a senátora za ČSSD Jaromíra Strnada je ale problém v jeho městě takřka vyřešen. Do Vánoc by měli majitelé hotelu Bílý kůň své nájemníky vystěhovat. Město na oplátku pomůže se stavebním řízením, které umožní dlouho odkládanou rekonstrukci objektu.

Narozdíl od jiných měst, o kterých se od propuknutí událostí na Šluknovsku hovoří, ale v Čáslavi nevydělávají na vysokých nájmech, hrazených ze sociálních dávek realitní kanceláře, ale převážně místní. Například majitelé zmíněného hotelu si ubytováváním nově příchozích Romů vydělávali na modernizaci stavby.

"Bílý kůň nikdy neměl takové příjmy, jako nyní. V podstatě byl ten dům vybydlený," připomíná Strnad a dodává konkrétní cifru. Při nájmu 3500 korun za osobu měsíčně dostane od všech padesáti lidí na podpoře měsíčně 175 tisíc korun.

Majitelům problematických objektů domlouváme

"Přišlo to přibližně před devíti měsíci. Objevilo se zde v různých objektech asi 150 nepřizpůsobivých občanů, kteří do práce chodit nechtějí a místní obyvatelé začali být silně nespokojení," říká starosta a senátor Strnad s tím, že nejvíce Romů se objevilo přímo na čáslavském náměstí v hotelu Bílý kůň. Z několika domů, jejichž majitelé se rozhodli na příspěvcích na bydlení vydělat, je prý problém vyřešen už u dvou.

Celý článek na ParlamentniListy.cz