Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Uspořte na topení díky kotlíkovým dotacím

Uspořte na topení díky kotlíkovým dotacím
zdroj: tisková zpráva

Tradičně i letos nastává nejchladnější období roku právě nyní. Zatímco zima okupuje zdi našeho domova, prioritou pro nás bezesporu zůstává teplo uvnitř obydlí. Vyhodnocením výdajů za energii, můžeme dospět k překvapivým zjištěním. Opravdu je náš zdroj tepla ideální variantou?

V rámci Operačního programu Životního prostředí 2014-2020 má každá fyzická osoba, která je zároveň vlastníkem nebo spoluvlastníkem nemovitostí právo čerpat kotlíkovou dotaci z evropských fondů. Takzvaná kotlíková dotace se vztahuje na nákup a výměnu kotle případně tepelného čerpadla a jiné a tím tak přispívá lepší hospodárnosti každé z domácností.

V souvislosti se stále se zvyšujícím zájmem veřejnosti o životní prostředí jsou reakce Směrnic Evropského parlamentu v nynější době zcela markantní. Jakákoli úleva našemu stále se zhoršujícímu stavu biosféry je nyní na prvním místě. Dle odhadovaných údajů se počet neodpovídajících kotlů v České republice pohybuje okolo 350 tisíc. Jedná se především o kotle 1. a 2. emisní třídy, které podle Zákona o ochraně životního prostředí nebude možno po roce 2022 provozovat. Každá osoba má v současnosti právo uplatnit nárok na dotaci výměny nového kotle až do výše 85 %.

Podle plánu Ministerstva životního prostředí by se mělo vyměnit zhruba 85 000 kotlů. Nejvyšší podíl z evropských fondů pak poputuje do Moravskoslezského kraje, částka bude činit zhruba 1,1 mld. Kč. Dalším v pořadí pak bude Ústecký kraj.

Přestože se jedná o jistou finanční investici, která je, především po novém roce, nepopulární, úspora za topení není vůbec marginální. Výměna starého kotle a celá rekonstrukce topného systému může uživateli uspořit až 35 % výdajů za energii. Celková hodnota je však závislá na stavu a typu starého potažmo nového kotle.

Jelikož se dotace vztahuje i na samotnou instalaci agregátu, je zcela na místě využít možnosti výběru z vícero nabídek instalatérských firem. Jednou z možných cest, jak nejlépe porovnat dané firmy, nám poskytuje internetový server Poptávej.cz. Uživatel zde má možnost zadarmo zadat svou poptávku na výměnu topného tělesa a oslovit tak firmy, které nejen doporučí, který kotel vybrat, ale poradí také s žádostí o dotaci a dalším řešením požadavků poptávajícího. V krátkém čase je mu na jeho email odesláno několik návrhů od firem v této oblasti. V pohodlí svého domova tak může určit tu nejvýhodnější a zároveň nejvhodnější nabídku.

Zdroje:
Inzerce