Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Upadli jste? Je prostě extrémní zima, krčí rameny Kubera

Upadli jste? Je prostě extrémní zima, krčí rameny Kubera
zdroj: tisková zpráva

Lidé odvykli bílé zimě, tvrdí senátor Jaroslav Kubera, který spolu s některými kolegy patří k příznivcům tzv. chodníkové novely, podle níž jsou města a obce zodpovědné za stav komunikací pro pěší.

Dříve povinnost udržovat chodník ve schůdném stavu padala na majitele nemovitostí, před nimiž se dotyčný kus asfaltu nachází. Města prý chodníky uklízet nestačí, protože letošní zima je extrémní.

Pokus o pěší přesun zasněženým českým či moravským městem připomíná tuto zimu spíše adrenalinovou turistiku. Ale stěžovat si sousedovi na modřiny na vašem pozadí kvůli jeho neuklizené části chodníku? To už díky skupině senátorů okolo teplického Jaroslava Kubery (ODS) nemůžete. Kuberovi se totiž podařilo protlačit novelu zákona o pozemních komunikacích, která odpovědnost přenáší z majitelů nemovitostí přiléhajících ke komunikaci na vlastníky chodníků.

Těmi jsou ale v drtivé většině případů města a obce. A ty se přílivu žádostí o odškodnění kvůli nedobrovolnému akrobatickému číslu zakončenému tvrdým dopadem systematicky brání. Opravdovou perlou je případ z Blanska, kdy místní radnice odůvodnila občanovi jeho pád tím, že nepřizpůsobil chůzi stavu chodníku. Ten byl samozřejmě neschůdný, města totiž sníh a náledí nestačí během letošní zimy dost rychle likvidovat.

Celý článek na ParlamentniListy.cz