Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Ukrajina prohlásila Rusko za agresora. Ruským novinářům chce pozastavit akreditace

Ukrajina prohlásila Rusko za agresora. Ruským novinářům chce pozastavit akreditace
Ukrajinský parlament, ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Ukrajinský parlament v úterý odhlasoval rezoluci, v níž označil Rusko za agresora. Ukrajinští poslanci kromě toho vyzvali kolegy z jiných zemí, aby učinili stejný krok. Kyjev navíc uvažuje o pozastavení akreditací ruským novinářům. 

"Ukrajinský parlament prohlašuje Ruskou federaci za agresora a vyzývá mezinárodní partnery Ukrajiny, aby nedopustili, že zločiny proti lidskosti spáchané od počátku ruské agrese vůči Ukrajině, zůstanou nepotrestány," stojí v odhlasovaném dokumentu.

V rezoluci se dále uvádí, že Rusko podporuje terorismus a blokuje Radu bezpečnosti OSN, čímž ohrožuje světový mír. Ostatní země by podle ukrajinských poslanců měly prohlásit samozvané Doněckou a Luhanskou republiku za teroristické organizace. Mezinárodní společenství kromě toho vyzývají, aby zvýšilo nátlak na Rusko včetně dalších sankcí.

Za nebezpečné přitom Kyjev považuje nejen samotné Rusko, ale také i ruské novináře. Poslanci z Bloku prezidenta Petra Porošenka navrhli pozastavit akreditace udělené ruským reportérům pro pokrytí zpravodajství z ukrajinských vládních orgánů.

Ukrajinská bezpečnosti služba SBU před několika dny přiznala, že od dubna loňského roku bylo ze země vyhoštěno 88 ruských novinářů a korespondentů. Na konci listopadu SBU zakázala vstoupit do země 83 ruským novinářům, a to nejen zaměstnancům státních médií, ale i například i rádia Echo Moskvy. 

Zdroje: