Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Týden: Kočí na nahrávce přiznala, že jde o puč řízený ODS

Týden: Kočí na nahrávce přiznala, že jde o puč řízený ODS
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

AKTUALIZOVÁNO. Další šokující informaci v kauze ministra Víta Bárty, která zavinila vládní krizi, přinesl ve středu server Týden.cz. Existuje prý nahrávka, kde poslankyně Kristýna Kočí přiznává, že jde o puč, který byl řízený a dlouho připravovaný šéfem poslanců ODS Petrem Tluchořem. AUDIO v článku

Autentičnost nahrávky, která prý vznikla v sobotu v pražské kavárně Segafredo, zatím není ověřená. Podle personálu restaurace Kočí v podniku v osudný den byla. Ženský hlas na nahrávce ale podle serveru v rozhovoru se známými přiznává, že je ve spojení s Petrem Tluchořem a že jde o společnou akci, která byla připravována tři čtvrtě roku. 

 Kočí se k nahrávce nevyjádřila s tím, že si ji musí nejprve poslechnout, na informaci Týdne.cz nereagoval ani Tluchoř. "Dala si kapučíno a zcela otevřeně začala líčit zákulisí vládní krize," řekl serveru člověk, který byl údajně na místě.

"Takoví ti Skokani, co jim jde o koryta..."

"Oni furt počítají s tím, že se chtějí udržet u koryt. Ale paradoxně, u koryta jedinej, kdo se chce udržet, je Petr Nečas, kterej tímhle přichází o podporu. Tohleto ho donutit... udělat ten včerejší radikální krok ho donutil udělat prostě Petr (Tluchoř, pozn. red.) a regiony. Ty mu řekly: Jestli to neuděláš, my to necháme poslat do těch regionů a ty tě popravěj. Tys jim to vnitro dal, ty jsi ten, kdo za to může. A on se pochlapil a udělal to takhle," cituje Týden.cz z nahrávky. Radikálním krokem má být premiérův páteční požadavek na odchod dalších dvou ministrů za VV Josefa Dobeše i Radka Johna z vlády.

AUDIOzáznam údajného hlasu Kristýny Kočí

Na nahrávce se mluví také o jednotlivých poslancích Věcí veřejných, píše server. Znějí dohady o tom, kdo by se mohl přidat k trojici Jaroslav Škárka, Stanislav Huml a Kristýna Kočí a odejít z klubu VV. ""My jsme počítali s tím, že takoví ti Skokani (poslanec Petr Skokan) takoví ti, co jim jde o prachy, o koryta, se seberou a řeknou si: Hele, radši než přijít o funkci nebo ten plat poslaneckej, tak do toho půjdu. A oni půjdou, až jim to jakoby dojde," říká údajná Kočí.

Nečas: Nikdo na mě netlačil

Zazněly prý i spekulace o tom, co se dejě v ODS a že celou stranu de facto ovládá Petr Tluchoř. Popisován byl i způsob, jak Škárka a Kočí spolupracují s deníkem MF Dnes.

Nečas řekl serveru iDnes.cz, že na něj určitě nikdo netlačil a nikdo ho neovlivňoval. "Nemůžu to komentovat, nahrávku jsem neslyšel. Nikdo na mě ale tlačit nemohl a nesměl, ani se tak nedělo. Je to prostě bizarní hypotéza," řekl po jednání vlády.

Předseda VV Radek John řekl, že nahrávka potvrzuje domněnky jeho strany, že je rozkol uvnitř VV řízen zvenčí. "Přesně tohle jsme říkali na minulém zasedání K9. Bylo nám řečeno, že to pravda není. Dnes to určitě budeme chtít řešit na K12 a chtít vědět, proč se tvrdilo, že to není pravda," prohlásil John.

"Pokud by to byla pravda, co je uvedeno na té nahrávce, tak samozřejmě to je naprosto nepřípustná metoda politického boje. Nás mrzí, že naši koaliční partneři mají v této zvláště těžké době takto obrovské problémy," reagoval na poslední události předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.