Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Komentář: Ty buranská lůzo! Tak to už sousedovi neřeknete, zakáže vám to zákon

Komentář: Ty buranská lůzo! Tak to už sousedovi neřeknete, zakáže vám to zákon
Ani do dělnické chátry už nikomu nebudete smět nadávat. Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Hlasovací zařízení poslanců se změní v mocný nástroj, který může výrazně omezit svobodu projevu a veřejnou diskusi. Stačí k tomu jedna změna trestního zákoníku, kterou legislativní výbor doporučil schválit této týden v prvním čtení. Žalovat bude díky ní možné prakticky jakýkoli výrok, a to i na sociálních sítích.

Zákon Česko mění kvůli Evropské unii, podle níž by všechny členské země měly mít ošetřeno hanobení a podněcování k nenávisti vůči lidem s odlišnou sexuální orientací. Důvodová zpráva zachází do detailů, v nichž přesně specifikuje, koho se může změna týkat. Nejde jen o LGBT komunitu, ale i o asexuály či – aby nemohli být autoři nařčeni z diskriminace – i v některých případech heterosexuály.

Na jejich zařazení na seznam obětí trestných činů z nenávisti není vůbec nic špatného. Jde o krok správným směrem, který v jiných státech mají již roky ošetřený. V moderní společnosti by to mělo být samozřejmostí.

Problematické je ale další rozšíření zdánlivě užitečné pasáže novely. Po bok národa, rasy, náboženského vyznání (a nově i "sexuální orientace" a "pohlavní identity") se zařadilo i slovíčko "třída" ve smyslu homogenní skupiny lidí.

Každý je příslušník nějaké třídy a lze ho kvůli tomu hanobit

"Podle odborné literatury se třídou chápe typ sociální vrstvy z hlediska sociální stratifikace. Jde tedy o sociálně vymezenou skupinu lidí, kteří mají obdobné sociální pozice a status (životní styl, prestiž, práva, autoritu, ale i majetek, příjmy, vzdělání atd.)," uvádí důvodová zpráva k novele, jíž má na tomto zasedání schvalovat poslanecká sněmovna.

Členem nějaké třídy je podle tohoto výkladu prakticky každý, a ne jedné. Kromě tradičního pojetí dělnické třídy či inteligence tu s nadsázkou vznikne třeba třída "hipsterů", "sluníčkářů" ale třeba i "slávistů" nebo "politiků".

A… "uprchlíků". Ti jsou sice jiné národnosti a většinou i jiného náboženského vyznání, ale hanobení skupiny jako takové zákon v současné době neřeší. Můžeme se tedy domnívat, že se termín "třída" do zákona dostal i z tohoto důvodu.

Zase ta zlá Evropská unie...

V Česku existuje bezpočet skupin, které už nyní mají pocit, že vláda a Evropská unie omezuje jejich práva. Pokud návrh na změnu projde, jejich vnitřní pocit ještě zesílí a jejich vystupování zřejmě zradikalizuje. Nově totiž nebude zlá Evropská unie jen nutit Česku uprchlíky, ale ještě zakazovat špatně se o nich vyjadřovat.

Důvodová zpráva připouští, že je návrh omezením svobody projevu zakotvené v Listině základních práv a svobod. Autoři novely ale upozorňují, že se "jedná se o opatření v demokratické společnosti nezbytné pro ochranu práv a svobod druhých".

To jistě ano, doženeme-li však dopady až k absurdnu, bude žalovatelné téměř cokoli. Pokud se k tomu přidají i nějaké ty výhrůžky, mohou z toho být až tři roky vězení.

A to i za názory na sociálních sítích, protože tu vždycky bude riziko, že si příspěvek někdo uloží. Se snahou zkultivovat veřejnou diskusi tak hrozí, že debata skončí.

Policie a soudy nebudou stíhat

Nebo hůř – ti, kdo si budou rizika vědomi, si raději názor nechají pro sebe. A ti, kdo ho už nyní šíří s vědomím beztrestnosti, s tím jen tak nepřestanou a budou mít větší prostor. Dokazování totiž nebude zrovna jednoduché.

Dá se očekávat, že změny s sebou přinesou neúměrnou zátěž policie, která bude muset trestní oznámení přijímat a prověřovat. A pokud kromě oprávněných a podložených žalob jako té proti Martinu Konvičkovi před soud zamíří i případy, kdy někdo o někom řekl, že "je to banda (doplňte si přívlastek dle libosti) hipsterů", nebudou žalobci a soudci dělat nic jiného.

Návrh by se měl před poslance dostat během tohoto týdne. Legislativní výbor doporučuje, aby ho schválili v prvním čtení. Že ho poslechnou, je dost pravděpodobné, protože kromě zločinů z nenávisti novela upravuje zejména boj s financováním terorismu. A pokud ji neschválí, hrozí Česku kvůli nesplnění mezinárodně stanovených požadavků snížení ratingu. 

Zdroje:
Vlastní