Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Tropy o víkendu přeruší bouřky a přívalové deště, ochladí se

Tropy o víkendu přeruší bouřky a přívalové deště, ochladí se
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Tropické počasí, kdy se teploty v Česku pohybují nejčastěji mezi 30 a 35 stupni, ukončí o víkendu studená fronta. Meteorologové očekávají intenzivní bouřky a přívalovými srážkami, později i trvalejší déšť.

Ve čtvrtek je poněkud chladněji na západě republiky, kde se teploty pohybují jen od 25 do 30 stupňů. Na Moravě a ve Slezsku ještě šplhají přes tropickou třicítku. První vlna bouřek zasáhne podle varování meteorologů Moravu a Slezsko už ve čtvrtek večer.

V pátek se pak velmi teplé počasí vrátí na  celé území ČR. Denní maxima se budou pohybovat mezi 31 a 35 stupni, přes den bude jasno až polojasno.

Už v pátek večer může silně pršet a bouřit. Nejintenzivnější bouřky s přívalovými dešti, silným větrem případně krupobitím by se ale měly objevit v sobotu. Napršet by v nich mohlo až čtyřicet milimetrů srážek.

V neděli se pak do Česka od západu rozšíří trvalejší srážky a ochladí se až o deset stupňů. Po dvou týdnech zřejmě nevyšplhají denní maxima přes 25 stupňů. Po víkendu by se ale mělo opět postupně oteplovat.

Letošní horký červenec je zatím výrazně teplotně nadprůměrný a jde o jeden z nejteplejších letních měsíců za posledních sto let. V Česku je zároveň velmi sucho. I přes lokální bouřky podle meteorologů nadále platí zvýšené riziko požárů.