Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Transakce nadací prezidentského páru. Miliony z jednoho fondu do druhého

Transakce nadací prezidentského páru. Miliony z jednoho fondu do druhého
Ivana Zemanová předala dar - terapeutickou pomůcku Domovu pro seniory Odry | zdroj: Nadační fond Ivany Zemanové

Nadační fond manželky prezidenta Ivany Zemanové má jasný cíl – pomáhat dětem, seniorům a lidem v nouzi. Profiluje se tím, že pomoc bude vždy směřovat konkrétním lidem. Letos ale putoval více než milion korun na účet prezidentského nadačního fondu založeného za účelem splácení státního dluhu. Necelý milion poslal Zemanové fond do manželova fondu také v loňském roce.

Peníze zaslal fond prezidentovy manželky na účet Zemanova nadačního fondu v letošním roce hned dvakrát. V lednu došlo k připsání 16 tisíc korun, v dubnu to už byla násobně vyšší částka – 1,1 milionů korun.

Přes 962 tisíc korun poslal Nadační fond Ivany Zemanové do prezidentova fondu také na podzim loňského roku. Ten byl zřízen za účelem "přispět ke snížení dluhového břemene České republiky". 

Naopak nadační fond prezidentovy manželky byl založen s cílem pomáhat "dětem, seniorům či lidem v nouzi". 

"Vždy se bude jednat o konkrétní pomoc konkrétním lidem. Ať už to budou děti v ohrožení, senioři či lidé v nouzi. Jednoduše ti, kdo naši pomoc potřebují," popisuje Ivana Zemanová na nadačním webu.

Proč tedy poslala téměř 2 miliony korun do prezidentského fondu místo konkrétním dětem, seniorům, či lidem v nouzi?

Zemanova-dary Příspěvky Nadačního fondu Ivany Zemanové | zdroj: Nadační fond prezidenta republiky

Redakce HlídacíPes.org zaslala otázky člence správní rady Blance Mráčkové. Ta na mail reagovala zavoláním.

"Prezidentův fond už není určen na splácení dluhu, peníze jdou všechny na Klokánky. Odpovídat vám na nic nebudu," řekla rozrušeným hlasem a následně položila telefon. Otázku, proč tedy Nadace neposlala peníze přímo Klokánkům, nechala bez odpovědi.

S vysvětlením přišel následně prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. "Jde o předání poloviny z výnosu nedávného prezidentského plesu. Již před jeho konáním jsem veřejně uvedl, že výtěžek bude rozdělen právě mezi oba fondy," vysvětlil.

Jak vyplývá z Ovčáčkova vyjádření, prezidentský ples v prostorách Pražského hradu pořádal nikoliv prezident, jak se nabízí, ale Nadační fond Ivany Zemanové. "Fond Ivany Zemanové má k tomuto oprávnění," konstatoval bez dalšího vysvětlení mluvčí s tím, že výnos z plesu činil dvakrát 1 109 180 Kč (tedy 2 218 360 Kč). "Veškeré náklady na organizaci plesu dosáhly zhruba třetiny výnosu," dodal.

Příspěvky z vděčnosti

Prezident Miloš Zeman přispívá do svého fondu pravidelně každý měsíc 60 tisíci korun. Další politici, které prezident k placení vyzval, se ale jeho výzvy snižovat státní břemeno nechopili.

Mezi dárci se tak objevují spíše lidé, kteří mají k Zemanovi blízko. Pravidelně do něj přispívá například Jiří Rusnok, jehož úřednickou vládu v roce 2013 Miloš Zeman tehdy prosadil, a kterého o rok později jmenoval členem bankovní rady ČNB. Dnes Rusnok zasedá také ve správní radě Zemanova fondu.

Jedním z mála pravidelných přispěvatelů je Tomáš Podivínský – bývalý ministr v Rusnokově úřednické vládě, nyní velvyslanec v Německu, kterého do funkce prosadil právě Zeman. Od svého nástupu na velvyslanecký post posílá měsíčně na účet prezidentského fondu 5 tisíc korun.

Zemanův fond během prvních dvou let své existence získal na darech celkem 5,7 milionů korun. Přičemž 2,3 milionů korun získal z Velikonoční aukce. Další 2 miliony pak získal jako výnos z prezidentských plesů.

Za inkasované prostředky dosud nakoupil státní dluhopisy v celkové výši 5 milionů korun. Na konci loňského roku ale místo umořování dluhu věnoval 2,5 milionů korun dětským domovům Klokánky, kterým kvůli špatnému hospodaření hrozilo zavření.

Následně loni v prosinci rozšířil účel fondu s tím, že kromě splácení státního dluhu bude zároveň sloužit k podpoře "činnosti nestátních zařízení poskytujících dětem namísto ústavní výchovy přechodnou rodinnou péči". Explicitně je pomoc určena Fondu ohrožených dětí provozujícím zmíněné Klokánky.

Blízko k sobě

Oba nadační fondy prezidentského páru sdílí stejné sídlo v budově vlastněné Správou pražského hradu nedaleko Královské zahrady. Propojené jsou i osobou prezidentova kancléře Vratislava Mynáře, ten coby revizor dohlíží nad fondem Zemanové a v prezidentském fondu zasedá ve správní radě.

Nadace prezidentovy manželky vznikla půl roku po založení prezidentského nadačního fondu, na počátku roku 2014. Během prvního roku získala dary ve výši 450 tisíc korun. Z toho 285,5 tisíce rozdělila mezi čtyři organizace, převážně dětské domovy.

Fond by měl disponovat také zmíněnou polovinou výnosu z prezidentských plesů – tedy celkem 2 miliony korun. K čemu byly, či budou použity, není jasné. Zástupkyně fondu na otázky odmítla odpovídat a výroční zpráva za loňský rok nebyla dosud zveřejněna.

Zemanovi-nadace Výroční zprávy nadačních fondů za rok 2013, 2014. Pro zobrazení úplného náhledu klikněte na obrázek | zdroj: Hlídací Pes

Zdroje: