Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Topolánek: My do voleb ministry nepošleme

Topolánek: My do voleb ministry nepošleme
zdroj: tisková zpráva

Rozčílení ODS stoupá. Ani eventuální kandidatura ministra Kohouta za ČSSD ale prý s modrými kandidátkami nepohne.

Lidový dům má údajně v hledáčku pro jarní volby dalšího ministra a vedení ODS zuří. Dušuje se ale, že za občanské demokraty nikdo z vlády kandidovat nebude. „ODS nikoho z ministrů této vlády do voleb nepošle," reagoval pro ParlamentníListy.cz šéf modrých poslanců Petr Tluchoř.

A šéf ODS sáhl i po expresivnějším výrazivu. „My dohody neporušujeme. To dělají jen šmejdi," odpověděl redakci Mirek Topolánek.

Občanské demokraty vyprovokovala spekulace o možné kandidatuře ministra zahraničí Jana Kohouta, kterou zveřejnil deník Právo. Sám ministr přitom ParlamentnímListům.cz vzkázal, že by se nabídkou kandidatury za ČSSD vážně zabýval.

Související:
O nabídce ČSSD bych vážně uvažoval, přiznal Kohout

Kohout je tak po ministru vnitra Martinu Pecinovi druhým členem úřednického kabinetu, který by podle kuloárních informací mohl za sociální demokraty ve sněmovních volbách kandidovat.

Langer: Přiznejte barvu

"Oba by měli opustit vládu a přiznat oranžovou barvu. V případě ČSSD mne to nepřekvapuje. J. Paroubek už mnohokrát dokázal, že podraz je metoda jeho práce," rozčiloval se místopředseda ODS Ivan Langer.

Úřednická vláda totiž vznikla na domluvě, podle které mají členové kabinetu zůstat mimo aktivní politiku. "My dodržujeme dohody," přidal se první místopředseda Petr Nečas.

Sám předseda ČSSD Jiří Paroubek přitom ParlamentnímListům.cz dlouhodobě popírá, že by se oranžové kandidátky měly jakkoli měnit. Ke spekulaci ohledně ministra Kohouta se ale ještě nevyjádřil.

Podle kuloárních zpráv by měl Pecina kandidovat v Praze z prvního místa a Kohout podle Práva na Plzeňsku. Šéf pražské ČSSD Petr Hulinský potvrdil ParlamentnímListům.cz, že se s Pecinou o kandidatuře bavil. Lídr plzeňské kandidátky Václav Votava redakci řekl, že o kandidatuře Kohouta nikdy neslyšel.

„Pánů ministrů se nebojíme," komentovala pro ParlamentníListy.cz jednička pražské kandidátky ODS Pavel Bém.

Na primárky nedojde

Ministři životního prostředí Jan Dusík a lidských práv Michael Kocáb nominovaní Stranou zelených redakci popřeli, že by mohly do jarních voleb nějak zasáhnout. Jejich účast vyloučil i předseda zelených Ondřej Liška, a to i v případě, že by ČSSD někoho ze „svých" ministrů do voleb vyslala.

Podle politoložky Vladimíry Dvořákové je znovuotevření kandidátek čtvrt roku před volbami vysoce netaktické. Zvláště poté, co listiny už posvětily stranické kontrolní orgány. V případě obměňování jakýchkoli kandidátek by proto mělo jít o výměny jednotlivých jmen a nikoli o vyhlášení nových primárek.

Své kandidátky musí politické strany odevzdat krajským úřadům 66 dní před volbami, tedy 24. března.

www.parlamentnilisty.cz