Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Tomáš Halík nadával na Zemana. Odnesla to i Jiřina Bohdalová

Tomáš Halík nadával na Zemana. Odnesla to i Jiřina Bohdalová
Tomáš Halík | zdroj: Isifa.com

Profesor Univerzity Karlovy, farář Akademické farnosti Praha a prelát Tomáš Halík hovořil se serverem Česká pozice o rozpačitém jmenování Martina C. Putny profesorem. Ještě zajímavější je ovšem jeho pohled na postavení a chování prezidenta Miloše Zemana.

Zeman si svými kroky po nástupu na Hrad vymezuje teritorium, jeho rozpínavost přitom podle Halíka může být pro stát a společnost nebezpečná. Hrozí, že podobně jako exprezident Václav Klaus, ani Zeman nebude státnickým prezidentem. Šance tu ale prý ještě je.

"Zeman by snad také mohl ještě jít do sebe, přestat s pitím, vyvázat se ze šloufovského a proruského podsvětí a zkusit se orientovat na 'kulturní levici' a slušnou sociální demokracii západního typu, která zde zoufale chybí poté, co se ČSSD zřetelně vydala cestou bolševizace a populismu a pomalu splývá s KSČM. (Stranu, která navrhovala Jandáka na ministra kultury, už opravdu nikdo seriózní nemůže brát vážně.) Ale obávám se, že na takový obrat Miloš Zeman už nemá," píše Halík.

Zeman a Bohdalová

"Je bohužel asi pravděpodobnější, že nejspíš zanevře na akademický svět podobně, jako na něj zanevřel Klaus a ještě více se opře o svět Jiřinky Bohdalové a hospody v Novém Veselí, svět, který ho vynesl do prezidentského křesla," dodává s tím, že zatímco Klaus měl ve svém okolí zpočátku vzdělané lidi s morální autoritou, okolo Zemana chybí už od začátku.

"Čím by si je mohl získat? Marná věc, ať to zní jakkoliv, ani těch 'dolních deset milionů' mu nebude nic platných, nebude-li mít kolem sebe 20 lidí, jejichž IQ bude průměr těch deseti milionů velmi výrazně převyšovat a kteří budou mít i vysoké morální kvality," ptá se farář.

Prezident Zeman odmítal udělit profesuru Martinu C. Putnovi. Oficiálně proto, že při Prague Pride nesl transparent s kontroverzním nápisem, spekulovalo se ale o tom, že mu vadí spíše Putnova sexuální orientace. Zeman v tomto případě podle Halíka hrubě zkreslil výroky církevních představitelů, kardinál Duka i opat Pojezdný se pak prý rychle ohradili, že by se chtěli postavit na jeho stranu.

Zdroje: