Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Tlustý: Vedení ODS je jako kapitánský můstek Titaniku

Tlustý: Vedení ODS je jako kapitánský můstek Titaniku
zdroj: tisková zpráva

Mirka Topolánka měla ODS vyměnit na podzim a mohla vyhrát volby, říká poslanec Vlastimil Tlustý. Do politiky se dle svých slov Tlustý nevrátí, alespoň ne letos.

Rezignaci Mirka Topolánka na pravomoci předsedy ODS přijal Vlastimil Tlustý vlažně. Na návrat do strany, ve které byl bezmála dvacet let, ani po odstoupení svého nepřítele nemyslí.

„V tuto chvíli - tím myslím přinejmenším tento rok - v žádném případě o návratu do politiky neuvažuji. Na to, abych se mohl vracet do politiky, tak by výměna musela proběhnout dávno v minulosti," řekl Tlustý ParlamentnímListům.cz.

Stávající situaci ve vedení občanské demokracie Tlustý přirovnal ke kapitánskému můstku Titaniku. „Všechno je to snaha zabránit střetu s ledovcem. Myslím si, že na vítězství v parlamentních volbách je pozdě. To, co se odehrává je obava z podzimních komunálních a senátních voleb," míní poslanec.

Poctivá ODS není Topolánek ani Langer

I tak ale některým bývalým kolegům fandí. „Já držím té poctivé ODS palce, aby se jí to podařilo. Ta poctivá, to v žádném případě není Topolánek. Nepoctivá ODS jsou Langeři a další."

Občanská demokracie se s Tlustým rozešla ve zlém v září roku 2008 po kauze známé pod heslem „vířivka". Tu také Topolánek vzpomněl při své abdikační řeči.

"Vlastní gól tlusté vířivky"

"Vždycky jsme si vstřelili vlastní gól. Tím prvním byla tlustá vířivka," ohlédl se Topolánek za neúspěchy strany.

Tlustý se tehdy nechal nafotit s figurantkou ve vířivce. Kompromitující materiál pak úspěšně nabídl poslanci Janu Moravovi (ODS), který sháněl podobné fotografie svých sněmovních kolegů za účelem vydírání. Morava opustil stranu i sněmovnu.

Poslanec Tlustý, zbavený stranické legitimace, loni na jaře ve sněmovně pomohl shodit Topolánkovu vládu. A na kandidátce Libertas se neúspěšně pokusil dostat do europarlamentu.

                                                                                                                          www.parlamentnilisty.cz