Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Titanik se potápí, ale na palubě se pořád tančí. Dvořáková nejen o Babišovi

Titanik se potápí, ale na palubě se pořád tančí. Dvořáková nejen o Babišovi
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Andrej Babiš vyslovil nedávno v médiích i televizním pořadu vážná obvinění i směrem k Hradu ohledně korupce. Názory na něj se liší. Co si o možné nové budoucí tváři české politiky myslí politoložka z VŠE Vladimíra Dvořáková? Bude to ten, kdo zachrání tristní stav v zemi alespoň z pohledu korupce?

„Míra nespokojenosti společnosti je obrovská. A vidíme, že když se pojmenují problémy, tak se k tomu řada lidí hlásí. To je případ i tohoto hnutí pana Babiše, které získalo podporu, ještě než se vlastně zrodilo, po jednom z jeho prvních vystoupení s tímto tématem. I já mám tu zkušenost, když jsem vystoupila velmi otevřeně a kriticky v pořadu ČT HydePark, 94 procent lidí se mnou vyslovilo souhlas," říká profesorka politologie Dvořáková.

Radikalizace občanů

Ta si získala sympatie veřejnosti mimo jiné přirovnáním Česka k potápějícímu se Titaniku a ostré kritice současné situace u nás i vzhledem ke korupci a vzájemnému propojování lobbistických skupin s politikou.

„Řekla bych, že moje a například i Babišova shoda s veřejností je ve vnímání zhoršující se situace státu z hlediska jeho celkového fungování, fungování státního aparátu, politiky. A klíčem ke všemu je systémová korupce. To je ten „můj" Titanik, loď se potápí, ale na palubě se stále ještě tančí... Problém korupce se neřeší, protože ta je napojena na nejvyšší politiku a většinou se daří zabraňovat vyšetřování. A tato situace může opravdu spět k výrazné radikalizaci občanů, na což už nějaký čas upozorňuji. A různí nohsledové politiků mi pak vytýkají, že jsem to já, kdo tu společnost radikalizuje.

Celý článek naleznete na ParlamentniListy.cz.