Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Tipy na víkend: Hadi a pavouci, vzpomínka na Magora a kozí farma

Tipy na víkend: Hadi a pavouci, vzpomínka na Magora a kozí farma
ilustrační snímek | zdroj: tisková zpráva

Čas víkendu se blíží a spolu s ním i náš výběr víkendových tipů pro vás. Kam vyrazit za muzikou, kam do přírody anebo za kulturou? Čtěte, plánujte a užívejte plnými doušky letní pohody.

Zbavte se fóbií

Bojíte se pavouků, hadů nebo hmyzu? Není se za co stydět! S vašimi strachy se vám rozhodla pomoct pražská zoologická zahrada a přichystala na sobotu den tzv. Zooškoly pro dospělé aneb zbavte se fóbií. Pokud se odhodláte pro radikální boj se strachy, je nutné se dopředu objednat na adrese zooskola@zoopraha.cz. Další podrobnosti najděte zde.

Had (ilustrační foto) Had (ilustrační foto) | zdroj: ThinkStock

Pravý blešák

Nádobí, staré hodiny, náušnice, odznaky, koberce... vše a ještě víc nabídne v sobotu pravý bleší trh na břehu Vltavy. Přehrabovat se 'jetými' poklady můžete od devíti do čtyř hodin na palubě AVOID Floating Gallery, která kotví na Náplavce směrem blíž k Výtoni. 

Bleší trhy (ilustrační foto) Bleší trhy (ilustrační foto) | zdroj: ThinkStock

Křehkost skla

Bezkonkurenčně největší výstava skla a bižuterie v ČR s názvem Křehká krása bude k vidění od 7. do 10. srpna v Jablonci nad Nisou v areálu Eurocentra. Dokonale vyrobené šperky vám vyrazí dech. Na programu jsou také módní přehlídky a ukázky technik zpracovávání skla. Můžete nahlédnout do jednapadesáti výstavních stánků českých firem, které budou prezentovat své výrobky. Výstava se koná od deseti do šesti hodin, pouze v neděli do čtvrté odpolední.

Česká bižuterie Česká bižuterie | zdroj: isifa/MAFRA/Ota Bartovský

Pocta Magorovi

Básník Ivan Martin Jirous řečený Magor zemřel v listopadu 2011. Jeho sbírka básní z vězení Labutí písně se stala nesmrtelnou. Texty nejen z ní zazní v sobotu na Kunětické hoře při vzpomínkové akci na legendu českého undergroundu a neúnavného bojovníka s komunistickým režimem. Akce začíná v půl osmé koncertem královéhradecké kapely Sootbow, pak následuje čtení Magorovy tvorby a celý večer bude završen projekcí dokumentu Olivera Maliny Morgensterna Rok bez Magora, který autenticky připomíná básníkův život.

Ivan Martin Jirous Ivan Martin Jirous | zdroj: isifa/MAFRA/František Vlček

Parním expresem až na Křivoklát

Lásku k vlakům a k historii spojuje akce s titulem Parním vlakem na Křivořezání. Parní lokomotiva vyjíždí v sobotu z pražského nádraží Braník v 9.14, můžete nastoupit přímo tam nebo na dalších zastávkách - Praha Vršovice, Praha - Smíchov, Beroun a Křivoklát, kde se po výstupu z vlaku můžete těšit na ukázky tradičního řezbářského řemesla přímo na hradě a na další kulturní program. Jistě vás pobaví kouzelník a také potěší brouzdání po historických trzích nebo divadlo pro dospělé i pro děti. Pozvánka na akci zde.

Parní express Parní express | zdroj: Isifa.com

Den na kozí farmě

Toužíte opustit ruch velkoměsta a odpočinout si v klidu přírody a se zvířaty? Řešení je jednoduché! Vyrazte v sobotu na den otevřených vrátek na kozí farmu Zerlina v Rožnově pod Radhoštěm na východě Moravy. Na vlastní oči uvidíte místní stádo koz, můžete také zakoupit pravé kozí sýry, mléko a další domácí výrobky jak z farmy místní, tak z okolních. Čekají vás ochutnávky biopotravin, komentovaná prohlídka areálu i divadelní a hudební vystoupení.

Kozí farma Kozí farma | zdroj: isifa/MAFRA/Michal Klíma

Pořádná porce muziky 

Festival Žafest 2014 pořádaný v lovosickém Lesoparku Osmička si pro své příznivce i letos přichystal porci hudebních multižánrových zážitků. Startuje v pátek od šesti koncertem kapely Kohout plaší smrt. Festival je dvoudenní. V sobotu už od jedné odpolední návštěvníky rozehřeje Divadlo 100 Opic a pak až do půl druhé do rána můžete pařit např. na Electro Swing Allstars, kapely Už jsme doma nebo Plexis.

Hudební festival Hudební festival | zdroj: ThinkStock

Zdroje:
Vlastní