Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Tamáš: Za 11. zářím stojí CIA. Šedivý: Nesmysl

Tamáš: Za 11. zářím stojí CIA. Šedivý: Nesmysl
zdroj: tisková zpráva

Podle bývalého náčelníka generálního štábu české armády Jiřího Šedivého by se politické strany měly shodnout na tom, jaké úkoly mají mít vojenské zahraniční mise české armády. Pakliže to neučiní, nemá cenu vojáky do zahraniční vůbec vysílat. Šedivý to uvedl v České televizi.

Česká armáda se účastní několika zahraničních vojenských misí, asi nejdiskutovanější je v Afghánistánu. Má se český podíl na této operaci zvyšovat, nebo naopak omezit? Ve studiu Politického spektra o tom diskutovali Jiří Konečný z hnutí Nezávislí, bývalý náčelník generálního štábu české armády a nyní volební kandidát Evropské demokratické strany Jiří Šedivý a předseda Humanistické strany Jan Tamáš.

Zatímco Jan Tamáš míní, že vojáci by do zahraničních misí neměli jezdit, tedy alespoň do té doby, než o tom rozhodnou sami lidé v referendu, Konečný a Šedivý tvrdí opak. „Politici se musí rozhodnout, kam naše armáda celkově bude směřovat. Dnes to vojáci nevědí, a tak je zapotřebí, aby se jim řeklo jasně, zda mise budou i nadále, či ne. To ale záleží na politicích, ti by si tuto otázku měli ujasnit," tvrdí Jiří Konečný.

Mise jsou zapotřebí kvůli zastavení terorismu

„Mise v Afghánistánu je třeba, Je třeba tam těch lidí, kteří tam jsou, neboť spektrum armád tam má na to, aby tu misi úspěšně dokončilo," zmínil dále Konečný.

I další zastánce misí Jiří Šedivý si myslí, že nasazení vojáků v zahraničí musí být národním zájmem. „Na tom by se měly shodnout všechny politické strany. Přitom všichni politici se kdysi usnesli, že mise budou národním zájmem, a najednou se zjišťuje, že vlastně nikdo neví, jaké úkoly v zahraničí vlastně mají mise mít," souhlasí s Konečným Šedivý.

„Vojáků v zahraničí a zejména v Afghánistánu je zapotřebí hlavně proto, aby se vytvořily podmínky pro to, aby terorismus již nepokračoval v těch aktivitách, které jsou namířeny proti našim společnostem. V Afghánistánu je také důležité aby byla nařízena stabilita ve státní správě," podotkl dále Šedivý.

Tamáš: O misích mají rozhodovat občané v referendu

Naopak předseda Humanistické strany Jan Tamáš tvrdí, že v otázce misí jde o politické kšeftování. „Pokud za osm let vojáci v Afghánistánu neudělali pořádek, a nenastolili tam takové prostředí, kde ty humanitární a rozvojové organizace mohou dobře pracovat, tak je něco špatně. Přece úkolem armády není stavět školy, či nemocnice?"otázal se Tamáš s tím, že armáda, která plní pouze humanitární úlohu v Afghánistánu, je zbytečná. „Humanistická strana chce od počátku, aby v případě misí se rozhodli občané sami v referendu. Je to zásadní otázka, která náleží občanům České republiky," řekl v pořadu Tamáš.

Předseda Humanistické strany připomněl, že česká mise v Afghánistánu následovala poté, co se USA rozhodla v zemi zahájit vojenskou invazi a svrhnout Taliban, které poskytovalo zázemí teroristům z Al - Kájdy. „Bylo to po 11. září, přitom dodnes není ujasněno, jestli za útoky na budovy Světového obchodního centra mohla skutečně Al - Kájda. Je několik verzí, včetně té, že útok provedla CIA.  Přesto se v Afghánistánu stále hledají viníci 11. září," řekl Tamáš.

Bylo 11. září dílem řízené exploze?

Podle něj je podivné, že budovy Světového obchodního centra byly stavěny s tím, aby vydržely zátěž a náraz civilního letadla, přesto se „dvojčata" zřítila k zemi přesným směrem, jakoby to bylo učiněno řízenou demolicí, aby budovy spadly zcela propočítaně na svůj základ. Podle něj americké Hnutí za pravdu, jež sdružuje konstruktéry a stavební inženýry, zjistilo, že v případě amerického obchodního centra došlo k explozi za použití speciální vojenské výbušniny, jež se používá k tavení oceli. „Terorismus je zapotřebí řešit diplomatickou cestou. V případě Afghánistánu se nepodařilo do oblasti přinést mír a stabilitu," dodal Tamáš.

S tvrzením Tamáše ale Šedivý vůbec nesouhlasil. „Tyto teorie, že by to například učinila CIA, aby měla důvod, jak zaútočit na Afghánistán, byly dávno vyvráceny," zmínil k tomu.

Všichni diskutující se nakonec shodli na tom, že česká armáda by měla chránit bezpečnost nejen České republiky, případně v regionu Evropy a celosvětově se zúčastnit těch akcí, které mají posílit bezpečnost světa. Neshodli se pouze v tom, zda právě stavění škol a nemocnic je tím pravým armádním úkolem.

www.parlamentnilisty.cz