Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Taliban je před branami Kábulu

Taliban je před branami Kábulu
Afghánské hlavní město Kábul | zdroj: ThinkStock

Od dob vlády Talibanu se v afghánské metropoli mnohé změnilo. Vybombardované ruiny nahradily patrové činžovní domy a vily, počet obyvatel je pětinásobný a dopravní zácpy všudypřítomné. Hlavní ulice lemují obchody s mobilními telefony a počítači a salony krásy. Letos v zimě je ale Kábul jiný. Téměř každý Evropan město nadobro opustil, odjeli i mnozí Afghánci odhodlaní žádat v cizině o azyl.

Pamela Constablová v reportáži pro The Washington Post popisuje aktuální situaci v Afghánistánu jako tristní.

Taliban je zpátky. Tentokrát nikoli v osobě upjatého úředníka vydávajícího víza západním novinářům v letech 1996-2001, ale jako chladnokrevný válečník agresivně útočící na hlavní město od září, kdy se ujala úřadu nová afghánská civilní vláda.

Ozbrojenci během minulých dvou měsíců zaútočili na mnoho západních symbolů v Kábulu - humanitární agentury, hotely, kulturní centra. Varovali, že budou se západními civilními projekty nakládat stejně jako s ozbrojeným nepřítelem. Navzdory vnějšímu městskému ruchu je atmosféra napjatá a vystrašená. Během několika uplynulých týdnů se v kábulských ulicích neobjevil jediný Evropan.

Vidět nejsou dokonce ani v supermarketech, kde se zákazníkům nabízí pražená kukuřice, potrava pro kočky nebo plísňový sýr. Cizinci zmizeli z obchodů se starožitnostmi, kde obvykle popíjeli zelený čaj a dlouze smlouvali o ceně afghánských polodrahokamů, modlitebních koberců nebo kočovnických oděvů. Nejsou ani v antikvariátech, z nichž některé se specializují na anglicky psanou produkci a nabízejí i kávu a wifi.

Před kábulskými bankomaty nejsou poprvé žádné fronty a dolarů je v nich dostatek. Kdysi vzkvétající taxislužba je mrtvá. Ani novoroční oslavy, mezi cizinci žijícími v Kábulu obvyklé, neproběhly ve městě jako jindy. Bylo jich méně, byly méně hlučné a více střežené. Každá oslava může být snadným terčem Talibanu.

S koncem roku 2014 jednotky NATO oficiálně Afghánistán opustily a nová vláda se nedokázala shodnout na svém složení. Útočníci stojí před branami Kábulu, uzavírá Washington Post.

 

Zdroje: