Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 3°C Občasný déšť

Světové pohřebiště elektroniky: Místo, kde lidé pro pár dolarů umírají na rakovinu

Světové pohřebiště elektroniky: Místo, kde lidé pro pár dolarů umírají na rakovinu
Agbogbloshie je jedním nejznečištěnějších míst na světě | zdroj: Profimedia

Technologický pokrok kráčí vpřed mílovými kroky a moderní technika zastarává rychleji než včerejší vydání novin. Zatímco papír jde ale lehce recyklovat, s elektronickou je to o podstatně těžší. Většina již nepotřebných přístrojů končí na jedné z největších skládek na světě, jen pár kilometrů za ghanskou metropolí Accra. I když se z odpadu uvolňují nebezpečné látky, o zaměstnance nemá skládka nouzi - platí totiž denně. Na ruku.

Do Ghany míří většina vysloužilé techniky z Evropy a Severní Ameriky, mezi starými televizemi se válejí notebooky, mobilní telefony i herní konzole.

Z většiny ještě před jejich odesláním na věčný odpočinek v "civilizovaných zemích" odstranili většin cenných kovů. Zbytek v podobě stovek tisíc tun hi-tech elektroniky skončí na této obří skládce, jednom u nejznečištěnějších míst na světě. 

"Rtuť, olovo, kadmium a arsen - to jsou čtyři nejvíc toxické látky na světě a všechny lze najít v elektroodpadu ve vysokých koncentracích," říká Atiemo Sampson, odborník na životní prostředí z Ghanské komise pro atomovou energii, která na místě skládky Agbogbloshie provedla sérii studií. 

Toxiny, které se z odpadů při jejich rozebírání a spalování uvolňují, zamořují půdu i atmosféru. Způsobují ale i pomalou otravu pracovníků, kteří s nimi na skládkách přicházejí do styku. 

"Následky jsou zcela zřejmé. Nemuseli jsme čekat deset, dvacet let. Na obyvatelích Ghany se projevují už nyní," uvádí Sampson. Přibývají výskyt rakoviny, srdečních chorob a nemocí dýchacích cest. 

Nehledě na zdravotní komplikace, které styk s jedovatými látkami obnáší, je to pro obyvatele Ghany, kde čtvrtina obyvatel žije pod hranicí chudoby, důležitý způsob obživy. "Je to okamžitá práce. Ráno přijdete a peníze si odnesete ještě ten večer," vysvětluje Sam Sandu, proč místní tolik neřeší bezpečnost práce.

I proto je pravděpodobné, že se elektroopad bude na Agbogbloshie hromadit ještě nejméně pár dalších let. Dokud se nepodaří vyvinout produkty, které neškodí životnímu prostředí a není tak potřeba je vyhodit tam, kde na ně není svět nevidí...

Zdroje:
BBC