Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Občasný déšť

Švestky, meruňky i třešně. Američan vytvořil roubováním strom plodící 40 druhů ovoce

Švestky, meruňky i třešně. Američan vytvořil roubováním strom plodící 40 druhů ovoce
Strom 40 ovocí skutečně plodí 40 druhů peckovin | zdroj: Sam Van Aken

Americký umělec a profesor umění na Syrakuské univerzitě Sam Van Aken vytvořil unikátní strom, který plodí neuvěřitelných 40 druhů ovoce. Když dřevina nazvaná Tree of 40 fruits (Strom 40 ovocí) kvete, září barvami. A nejen to, ovoce skutečně plodí, píše magazín Science Alert.

Podivný experiment začal v roce 2008, kdy Van Aken, který vyrůstal na rodinné farmě, zjistil, že ovocný sad Newyorské státní zemědělsko-experimentální stanice bude zrušený kvůli nedostatku financí. S ním by ale zmizely i původní, několik staletí staré odrůdy peckovin, které už jinde ve Státech nerostou.

Sad proto koupil a pustil se do vlastního experimentu. Jeho vizí bylo naroubovat na jeden strom několik odrůd peckovin. Poctivě sledoval, kdy jednotlivé stromy kvetou a jaké ovoce plodí. Na základě toho vytvořil takzvaný "pracovní strom", na nějž začal postupně roubovat větve jiných odrůd peckovin – švestek, broskví, nektarinek, meruněk, ale třeba i třešní.

Trvalo mu pět let, než své přírodně-umělecké dílo dokončil. Od podzimu do jara vypadá strom jako každý druhý. Na jaře, kdy rozkvete, září barvami. A díky své pestrosti plodí od června do října.

Van Aken už takto "vyrobil" 16 Stromů 40 ovocí, najít se dají v muzeích, komunitních centrech, ale i u soukromých majitelů. "Lidé, kteří mají strom doma, si pochvalují, že jim dává ideální množství i ideální rozmanitost ovoce. Tím, že plody dozrávají od června do října, nehrozí, že by vznikaly zbytečné přebytky," řekl magazínu Science Alert.

Příběh stromu zaujal mimo jiné magazín National Geographic, který o Van Akenovi natočil video.

zdroj: National Geographic

Zdroje:
ScienceAlert.com