Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Švejnar: Dluhy máme a budeme mít. Půjčujme si ale s rozmyslem

Švejnar: Dluhy máme a budeme mít. Půjčujme si ale s rozmyslem
zdroj: tisková zpráva

Se státním dluhem to není tak hrozné, jak se říká. Neusněme ale na vavřínech, varuje ekonom a bývalý kandidát na prezidenta Jan Švejnar.

Podle Jana Švejnara je rostoucí deficit státního rozpočtu ve srovnání s evropskými ekonomikami stále ještě na dobré úrovni. „Není tak vysoký, jak se někdy říká. Můj pohled je neusnout na vavřínech," řekl profesor Michiganské univerzity a někdejší opoziční prezidentský kandidát na Finančním fórum Zlaté koruny.

Základem je podle Švejnara stabilizovat výdajovou a příjmovou stránku státního rozpočtu. „Problém je podle mne nezodpovědnost," říká ekonom, podle kterého by Česko nemělo zvyšovat dluh bezhlavě.

Švejnar: Politici, nerozhazujte

„Dluhy máme a do určité doby budeme mít. Ale jestli si půjčujeme, tak efektivně na věci, které budeme potřebovat," narážel na předvolební sliby politiků.

Evropa, míní Švejcar, je podle ekonomických ukazatelů na cestě z krize, a její ekonomiky by měly začít růst. I ve stoupajícím optimismu je ovšem jistá nejistota, která se odráží v tom, že stále ještě krachují firmy i jednotlivci.

"Musíme si dát pozor, nejsme na tom jako Maďarsko nebo Polsko, ale nesmí se to podcenit," dodal Švejnar.

Dluh Česka loni vyrostl o 178 miliard, každý Čech tedy dluží 112 tisíc korun.

Podle průzkumu Zlaté koruny od loňského ledna roku vzrostl počet lidí pociťujících krizi z 36 na 82 procent. Ztráty zaměstnání se dle téhož šetření obává dvakrát 55 procent lidí, dvakrát více lidí než loni.

www.parlamentnilisty.cz