Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Komentář: Švédové pátrají po záhadném 'ruském objektu'. Litevci vyděšeně hlídají hranice

Komentář: Švédové pátrají po záhadném 'ruském objektu'. Litevci vyděšeně hlídají hranice
Švédy vyděsil "neidentifikovaný objekt", který se objevil u Stockholmu. Bojí se, že jde o ruskou špionáž | zdroj: ThinkStock

Vypadá to, jako kdyby západní státy soupeřily o to, koho Rusko ohrožuje víc. S novým příspěvkem do soutěže přišli Švédové, kteří ve stockholmské zátoce zaznamenali neidentifikovaný objekt (určitě ponorka), který mohl provádět špionáž (určitě pro Rusko). Pozadu ovšem nechtějí zůstat ani Litevci, kteří kvůli údajné ruské ponorce zpřísnili kontrolu svých hranic. 

Moskva samozřejmě tvrdí, že o všech ponorkách ví a všechny provádějí standardní a povolené operace. Jak dobrý přehled mívala ruská armáda o své podmořské flotile, si ovšem Rusové připomínají každý rok v srpnu na výročí tragédie kurské ponorky.

Olej do špionážního ohně Švédům přilévá spekulace, že zachycený nouzový signál byl v ruštině a vysílal se na frekvenci, kterou v mimořádných případech používá ruské námořnictvo.

Švédský armádní tým, který po neznámém objektu pátrá, dokonce zveřejnil i snímek údajné ponorky, která se objevila poblíž Stockholmu. Na fotografii je jakýsi předmět, který se vzdouvá nad hladinou. Švédové po něm pátrají už od pátku. Jistotu, že jde skutečně o ponorku a navíc ještě ruskou, sice nemají, jsou ale přesvědčeni, že se neidentifikovaný objekt objevil přesně v takové oblasti, o níž by mohl mít "jistý zájem jiný stát".

asiprýponorka Neidentifikovaný objekt, o němž se Švédi domnívají, že by mohl být ruskou špionážní ponorkou | zdroj: Försvarsmakten

A zatímco Švédsko pokračuje v pátrání, aniž by mělo jasnou představu, po čem skutečně pátrá, Rusové krčí rameny a švédské armádě radí, aby případné dotazy vznášela spíše Nizozemsku.   

"V zájmu snížení napětí v akvatoriu Baltského moře a šetření prostředků daňových poplatníků bychom doporučovali požádat o vysvětlení velitelství nizozemského námořnictva. Právě holandská dieselelektrická ponorka prováděla minulý týden výcvik poblíž Stockholmu," citovala ruská agentura RIA-Novosti důvěrný zdroj z ruské armády.

Holandská ponorka se podle jeho slov následně přesunula do estonského Tallinnu, odkud by měla vyplout během pondělí. Nizozemci tvrzení Moskvy ovšem popírají. 

Ať už si Rusové dělají ze Švédů legraci a jde skutečně o jejich ponorku nebo ne, švédskému tisku a veřejnosti rozhodně nelze upřít nadšení, s jakým celý případ řeší.

Zděšení Litevci

Dění ve Švédsku neuniklo Litevcům, kteří kvůli údajné ponorce zpřísnili kontrolu svých hranic jak s Ruskem, tak (pro každý případ) i s Běloruskem. Orlím zrakem sledují nejen dění v pohraničí, ale i pohyb ruských lodí. 

Litevský premiér uklidňuje veřejnost, že ji ponorka, na kterou uspořádali hon Švédi, nijak neohrožuje. Litevští odborníci ale na stránkách místního tisku varují, že ruská špionáž by dřív nebo později mohla mít zájem o plynový terminál, který nyní Litva buduje. 

Zdroje:
Vlastní, Novaja Gazeta, Försvarsmakten, RIA-Novosti