Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Svědek: Dalík si řekl o úplatek za Pandury. Šlo o miliony eur

Svědek: Dalík si řekl o úplatek za Pandury. Šlo o miliony eur
zdroj: Mediafax

Rakušan Stephan S., bývalý zaměstnanec firmy Steyer, letos v březnu při výslechu na policii ve Vídni řekl, že Marek Dalík požadoval v listopadu 2007 úplatek 18 milionů eur za to, že česká vláda bude pokračovat v nákupu obrněnců Pandur. Informaci přináší deník Právo.

Dalík byl pravou rukou tehdejšího premiéra Mirka Topolánka. Stephan S. prý nevěděl, pro koho měly být peníze určeny. Dalík to označil za naprostý nesmysl, píše server Novinky.cz.

Dalík pouze připustil, že se před více než třemi lety setkal s dodavateli Pandurů na dvou schůzkách a informoval je o tom, že Češi vnímají projekt negativně, protože se jim zdá předražený a schválený Paroubkovou vládou za podezřelých okolností - a navíc těsně po volbách, které skončily patem.

Potvrdili verzi svědka další účastníci schůzky? To se neví

Deník Právo nezjistil, zda verzi Stephana S. potvrdili na policii i další dva rakouští účastníci schůzky. Dalíkova kauza připomíná případ exministra Martina Bartáka, který si měl říct o několikamilionový úplatek bývalému velvyslanci USA v ČR a předsedovi dozorčí rady Tatry Williamu Cabanisovi za to, aby už Tatra neměla problémy s armádní zakázkou.

Barták byl podle serveru Novinky.cz v té době s Dalíkem na pražské schůzce se zástupci Steyeru rovněž. Stephan S. u výslechu přesně řekl, že Dalík při schůzce 8. listopadu 2007 v Praze prohlásil, že že pokud má Steyer zájem o pokračování v projektu, bylo by "nutné zaplatit třikrát šest miliónů eur".

Setkání se prý zúčastnili ještě prezident společnosti GD - ELS (General Dynamics European Land Systems) John Ulrich, dva spolupracovníci firmy Steyer a právě tehdejší náměstek ministra obrany Barták. Barták a Ulrich ale prý přímo u Dalíkova požadavku nebyli, protože v té době jednali podle výpovědi Stephana S. jinde, píší Novinky.cz.

Topolánkova vláda nakonec od projektu jednostranně ustoupila. Nakonec se ale údajně kvůli hrozbě prohry v arbitráži s Rakušany dohodla na výrazné modifikaci smlouvy, kdy byla snížena cena, ale výrazně také počet dodávaných obrněnců.