Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Studie: Ničení přírody způsobuje kulturní úpadek

Studie: Ničení přírody způsobuje kulturní úpadek
zdroj: tisková zpráva

Podle vědců pod vedením doktora Larryho Gorenfloa z Penn State University je úpadek jazykové a kulturní rozmanitosti spojen s menší rozmanitostí přírody. Uvadí to dnešní článek BBC.

Autoři Gorenfloovy studie uvádějí, že 70 procent světových jazyků bylo objeveno v místech, kde je příroda nejrozmanitější. Jejich zjištění ukázala, že tím, jak se tyto krajinné oblasti postupně ničily, zanikaly také místní jazyky a kultura.

Výsledky výzkumu byly pulblikovány v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

"Biologové odhadují každoroční ztrátu druhů tisíckrát větší, než tomu bylo v minulosti, a lingvisté předpovídají, že 50 - 90 procent světových jazyků zmizí do konce tohoto století," napsali výzkumníci.

Vedoucí práce Larry Gorenflo uvedl, že dřívější studie si zeměpisné spojitosti těchto dvou jevů všimly, ale nebyly dostatečně podrobné.

Lingvisté a ochránci přírody by mohli spolupracovat

Vědci poukázali na fakt, že z přibližně 6.900 jazyků, jimiž se na zemi mluví, se 4.800 objevilo v místech s vysokou rozmanitostí přírody.

Doktor Gorenflo tyto oblasti popsal jako "velmi důležité krajiny", kterých "ubývá a úbývá". Zároveň však uvedl, že získaná data by mohla pomoci tyto oblasti dlouhodobě chránit.

"Dává nám to skvělou příležistot spojit snahy o prezervaci - lidé, kteří dostávají peníze na financování ochrany přírody mohou spolupracovat s lidmi, kteří dostávají granty na ochranu jazyka a kulutury," navrhuje Gorenflo.