Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Aktualizováno: Střelba v restauraci v Uherském Brodě. Na místě je devět mrtvých

Aktualizováno: Střelba v restauraci v Uherském Brodě. Na místě je devět mrtvých
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Ozbrojený muž zaútočil na restauraci Družba v Uherském Brodě. Policie vzala podnik ztečí a útočníka zneškodnila. Na místě je osm obětí. Mrtvý je i pachatel, který se zastřelil. Potvrdil to uherskobrodský starosta Patrik Kunčar. Brodský masakr je zřejmě jedním z vůbec nejhorších obdobných případů v české historii. 

Podle Kunčara útočník vpadl do restaurace v době oběda a začal bezhlavě střílet. "Vypálil asi 25 ran a pravděpodobně zranil dva lidi," popsal Kunčar. V době útoku bylo uvnitř asi 20 lidí. 

Policie uzavřela okolí restaurace a restauraci chvíli obléhala. Zásahová jednotka nakonec vzala podnik ztečí, ozvala se detonace a střelba. 

Z místa byla odvezena zraněná servírka. "Utrpěla střelné poranění a ve vážném stavu byla převezena na ARO uherskohradišťské nemocnice," upřesnil mluvčí krajské záchranky Petr Olšan. Podle informací z Uherskohradišťské nemocnice má žena prostřelený hrudník. Už ji operovali, její stav zůstává vážný. 

Podle předběžných údajů šlo o 62letého útočníka. Bydlel nedaleko restaurace. Spekuluje se, že měl psychické potíže nebo že se mstil. V každém případě měl zbrojní pas, zda útočil legálně drženými zbraněmi, se ale neví. 

Když na restauraci zaútočil, volal do televize Prima na linku jejích Krimi zpráv. "Volal na linku našich Krimi zpráv," uvedla mluvčí televize Marie Fianová. Stěžoval si na šikanu a na to, že mu lidé ubližují. 

Do Brodu v průběhu dne dorazil ministr vnitra Milan Chovanec, kterého premiér Bohuslav Sobotka požádal na dálku z Jižní Koreje, aby osobně dohlédl na vyšetřování. 

Šéf vlády stejně jako prezident Miloš Zeman, Chovanec a další politici kondoloval rodinám obětí. "Děsivý vražedný útok mne šokoval. V této tragické chvíli mi dovolte, abych vyjádřil hlubokou soustrast rodinám a blízkým obětí střelby. Jsem v mysli s vámi," citoval prezidenta jeho mluvčí Jiří Ovčáček. 

"Jsem stejně jako většina občanů šokován tragickým útokem, který se dnes odehrál v Uherském Brodě. Rád bych vyjádřil hlubokou lítost a upřímnou soustrast rodinám a příbuzným obětí, které si střelba vyžádala," vzkázal Sobotka z Koreje. 

Zdroje: