Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Stínový ministr KSČM označil komunistické pohraničníky za hrdiny

Stínový ministr KSČM označil komunistické pohraničníky za hrdiny
zdroj: tisková zpráva

Stínový ministr vnitra KSČM Zdeněk Maršíček připomíná pohraniční útvary SNB. Jejich členové jsou podle něj ti praví hrdinové, ne skupina bratří Mašínů. Historik Jan Kalous s tímto názorem ostře nesouhlasí.

Historik Ústavu pro studium totalitních režimů Jan Kalous neskrývá rozpaky, když má reagovat na prohlášení stínového ministra vnitra za KSČM Zdeňka Maršíčka.

"Opakované pokusy o kriminalizaci poctivé služby pohraničníků při ochraně státní hranice, které se objevují v posledních dvaceti letech, nerespektují historické souvislosti. Jen v období let 1951 až 1952 se pohraniční stráž podílela na zadržení desítek agentů, diverzantů a také zločinců a vrahů prchajících před zaslouženým trestem. Řada pomníčků podél státních hranic připomíná hrdinství a statečnost pohraničníků," napsal totiž Maršíček v souvislosti s pohřbem Milana Paumera a debaty, zda on a bratři Mašínové byli hrdiny, když se prostříleli z komunistického Československa až do západního Berlína.

"Vypovídá to o myšlenkové kontinuitě mezi KSČ a KSČM," řekl pro ParlamentníListy.cz Kalous, který je ředitelem Odboru zkoumání totalitních režimů. "Podle této logiky by pak i východoněmečtí pohraničníci u Berlínské zdi byli hrdiny," dodal Kalous.

Celý článek na ParlamentniListy.cz