Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Štětina: Hájkovy konspirace o bin Ládinovi jsou urážkou USA

Štětina: Hájkovy konspirace o bin Ládinovi jsou urážkou USA
zdroj: Mediafax

Prezidentský poradce Petr Hájek, známý svými extrémními názory, zpochybnil oficiální verzi úmrtí teroristy Usámy bin Ládina. Podařilo se mu tím rozzlobit řadu českých politiků.

Vzkaz vicekanceláře Hájka americkému prezidentovi zněl jasně: „Nevěřím, že jste Usámu bin Ládina dopadli, on je jen fikce a vy jste zahájil prezidentskou kampaň," cituje Hájka server iDnes.cz.

Podle Hájka se bin Ládin "zrodil a také zemřel za podivných, téměř mystických okolností. Je to moderní pohádka pro dospělé – dobro a zlo." Petr Hájek už v pondělí prohlásil, že bin Ládina považuje za mediální fikci. Chceme-li, věřme. Jak se praví ve filmu Vrtěti psem: Je to pravda, bylo to v televizi,“ doplnil.

Urážka Spojených států

Hodně politiků Hájek svým výrokem naštval, mezi jinými i Petra Gandaloviče z ODS: „Je to nešťastné. My bychom spíš měli být Spojeným státům vděčni za důslednost, s jakou dokážou najít a potrestat teroristy. Pro všechny ostatní je to důležitý signál.“  Možnost zareagovat si nenechal ujít ani politolog a Klausův kritik Jiří Pehe s vyjádřením, že „prezident normální země by se docela jistě od podobných lidí distancoval. A ty, kteří jsou vysokými státními úředníky v jeho okolí, by na minutu vyhodil po zveřejnění názorů podobných těch Hájkovým.“, informuje server iDnes.cz.

A co na to senátor Jaromír Štětina? Hájkova slova považuje za urážku. „Konspirační konstrukce vysoce postaveného hradního úředníka považuji za urážku Spojených států. Je to další projev naši spojenecké nespolehlivosti."

"Spojené státy si musely být stoprocentně jisty, jinak by takovou operaci nepodnikly a poté o ní neinformovaly celý svět. Říct, že to byla fikce, je obskurní,“ řekl serveru poslanec ČSSD Jan Hamáček.