Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Státní zakázky 2015: Veleúspěšný rok Babišova Agrofertu

Státní zakázky 2015: Veleúspěšný rok Babišova Agrofertu
Majitel Agrofertu, ministr financí Andrej Babiš | zdroj: Profimedia

Firmy skupiny Agrofert v loňském roce získaly státní zakázky za více než 1,5 miliardy korun, spočítala pro server HlídacíPes.org společnost Datlab. Klíčem ke skvělému roku 2015 byl pro Andreje Babiše úspěch jeho firmy Uniles v tendrech státních Lesů ČR. Opozice se teď snaží ve sněmovně prosadit návrh, který by firmy ministra financí z bojů o veřejné zakázky vyřadil.

Firmám holdingu Agrofert ministra financí Andreje Babiše se ve druhém roce jeho vládního angažmá při získávání veřejných zakázek dařilo. Výsledkem je druhý nejlepší rok v historii (o necelých 40 milionů) a zakázky za více než 1, 5 miliardy korun. Pro srovnání: od roku 2007 získaly společnosti patřící do skupiny Agrofert státní zakázky za více než 5,2 miliardy korun.

V této sumě nejsou ovšem započítány tzv. rámcové smlouvy, které si sjednala se společnostmi Agrofertu státní firma Čepro v celkové výši 28,8 miliardy korun (například s Preol, a.s. ve výši 25,4 miliardy, nebo s Primagra a.s. ve výši 2,6 miliardy korun).

U rámcových smluv vysoutěžená cena neznamená, že zakázka byla realizovaná v celkové výši. Skutečnou výši plnění na lince stát – Agrofert je velmi obtížné zjistit, proto v tabulkách s rámcovými smlouvami neoperujeme.

V loňském roce uspěly firmy Agrofertu podle Datlabu v 51 veřejných zakázkách. Velký rozdíl mezi lety 2014 a 2015 je pak způsoben úspěchem Babišovy lesnické společnosti Uniles ve dvou vlnách velkých tendrů Lesů ČR na těžbu – v první se kontrakty vysoutěžené již v roce 2014 podepisovaly v lednu 2015, ve druhé pak v prosinci 2015. Lesnické firmy Agrofertu stojí i za úspěšným rokem 2012, ve kterém navíc získal zhruba čtvrtmiliardovou zakázku i Preol.

babiš ze psa2 zdroj: Hlídací Pes

Jak omezit Babiše

V současné době ve sněmovně leží opoziční pozměňovací návrh, podle kterého by se veřejných zakázek nesměly účastnit firmy, které alespoň z deseti procent vlastní člen vlády. To by firmy Agrofertu postavilo mimo hru o veřejné miliardy.

Pozměňovací návrh při projednávání v ústavně-právním výboru podpořili i dva vládní poslanci – Lukáš Pleticha z ČSSD a Pavla Golasowská za KDU-ČSL.

"Nelze automaticky zakazovat účast ve veřejných zakázkách těm dodavatelům, které vlastní například člen vlády," oponuje za vládu ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Pro kabinet je nepříjemný i fakt, že pozměňovací návrh opozice je součástí zákona o veřejných zakázkách a v případě, že nebude včas přijat, může Evropská unie České republice pozastavit proplácení evropských dotací. Upozornila na to v úterý právě ministryně Šlechtová, kterou nominovalo do funkce hnutí ANO Andreje Babiše.

babiš ze psa zdroj: Hlídací Pes

Babišovo úspěšná sázka na dřevo

Jak je patrné z předcházející tabulky, klíčovým státním podnikem pro Andreje Babiše v jeho byznysu se státem jsou Lesy ČR. Ve vypsaných tendrech se pak dařilo společnosti Uniles, která je dnes už největším soukromým hráčem v tuzemském lesnictví. A právě na příběhu Babišových lesnických firem lze ilustrovat skutečnost, jak úspěšně se firmy ministra financí dokázaly zapojit do soutěže o státní zakázky.

Andrej Babiš vstoupil do českého lesnictví v roce 2011. O své investici tehdy mluvil jako o "rizikové". Dnes obě jeho klíčové lesnické firmy – Uniles a Wotan Forest – prosperují. Díky státním zakázkám.

"V lesích se skutečně nevyznám, je to pro mě nový obor, ale mám pocit, že je to těžší byznys než masokombináty. Navíc to dřevo můžete těžko spočítat a je tu specifické politikum Lesy ČR," svěřil se před čtyřmi lety – v červnu 2011 – Babiš v online rozhovoru na IHNED.cz.

"Určitě ten sektor vnímám rizikově, když veškeré podnikání je o surovinách a u nás většinu suroviny v lesnictví vlastní stát. Ale je to výzva, nový sektor. Sám jsem zvědav, jak to dopadne, jestli Lesy ČR zničí většinu českých firem nebo bude stabilizace, kde každý dostane trošku 'nažrat' a přežije," dodal tehdy Andrej Babiš.

Pro zdar Unilesu i Wotanu byl obchod se státem klíčový i před majetkovým vstupem Andreje Babiše. Přesto Uniles za celou dobu existence před ovládnutím Agrofertem získal státní zakázky za "pouhých" 625 milionů korun.

Proč pouhých? Protože jen v roce 2015 Uniles podepsal s Lesy ČR tendry na těžbu dřeva za 1,3 miliardy korun.

A to se Uniles – dnes už největší soukromý hráč v tuzemské lesnictví – může těšit na další roky hojnosti. Kartelizace lesnictví totiž od nástupu nového šéfa Lesů ČR Daniela Szóráda pokračuje.

Pět největších firem získalo dohromady tři čtvrtiny zakázek (nejsilnější Uniles celou třetinu) a Szórád na nastoupeném trendu nehodlá nic moc měnit.

Ondřej Neumann, HlidaciPes.org

Zdroje: