Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Stát rozšíří seznam očkovaných proti prasečí chřipce

Stát rozšíří seznam očkovaných proti prasečí chřipce
zdroj: tisková zpráva

Češi o očkování proti prasečí chřipce stále nejeví příliš zájem. Protože do Česka tento týden dorazí dalších 70 tisíc vakcín proti prasečí chřipce, musí vláda dnes rozhodnout o tom, které další skupiny obyvatel vakcínu budou moci dostat.

Zatím se nechala proočkovat jen čtvrtina lidí, kteří mají na vakcínu nárok. Vláda dnes proto rozšíří seznam, kterým stát uhradí očkovací dávku proti chřipce, o další skupiny lidí se zdravotními riziky - o lékaře, zdravotníky, policisty, vojáky, ale i další profese.

Postupně tak budou proočkováni železničáři, zaměstnanci pošty nebo vězeňské služby. Na řadu pak přijdou  i pacienti s méně závažnými chronickými nemocemi.

„V zahraničí jsou již vyočkovány desítky milionů dávek, my jsme na desítkách tisíc. Očkování má stále smysl, neboť s velkou pravděpodobností zde virus bude cirkulovat řadu dalších měsíců a stále se setkáváme s velmi závažnými průběhy onemocnění, včetně úmrtí," uvedl pro Českou televizi předseda České vakcinologické společnosti Roman Primula.

Stát v srpnu objednal milion vakcín proti prasečí chřipce za 220 milionů. Očkovat se začalo 23.listopadu. Zájem ale má jen asi čtvrtina z těch, kteří mají na vakcínu nárok. Podobně je na tom kupříkladu i Francie. Vláda tam kvůli nízkému zájmu obyvatel ruší objednávky desítek milionů vakcín. V Česku podle ministerstva zdravotnictví žádné přebytky nehrozí. Celkem by mělo být naočkováno 10 procent populace.

www.parlamentnilisty.cz