Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Soudný den vlády. Dnes ve 14:01 může umřít

Soudný den vlády. Dnes ve 14:01 může umřít
zdroj: Mediafax

Jednání poslaneckých klubů, poté koaličních špiček a od dvou hodin schůze sněmovny. Tento úterní program buď potvrdí status quo, tedy trojkoaliční vládnutí, nebo zatřese domácí politickou scénou.

Nejsilnější vládní stranou se nese, že její předseda Petr Nečas nemůže ustoupit ani o píď, vstřícnost se tedy očekává od Věcí veřejných.

Červnová schůze sněmovny má přinést smršť reformních zákonů, které by měly korunovat roční práci kabinetu Petra Nečase. Před jejím dnešním zahájením však není vůbec jasné, zda předkládané návrhy budou podporovat Věci veřejné ještě jako koaliční strana. ODS a VV zaujímají takřka ultimativní postoje.

První vyhlašují, že bez reforem nebudou změny ve vládě, druzí nechtějí kývnout na reformy bez změn ve vládě. Těsně před jednáním sněmovny by se proto měli dnes sejít koaliční lídři ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Dokončit by měli debatu o tom, v jaké sestavě a zda bude kabinet vůbec pokračovat.

Pád Fuksy či Vondry jen kvůli Bártovi je nesmysl

Při předchozích koaličních roztržkách byl premiér Nečas vnímán jako ten, který nakonec vždy ustoupil. I proto je hodně pravděpodobné, že k něčemu takovému z jeho strany už nedojde. „Nečas nesmí ustoupit nátlaku Věcí veřejných, nebo nedojde živý domů. To se říká v ODS," glosoval situaci v nejsilnější vládní straně Petr Kamberský z Lidových novin při ranním přehledu tisku na zpravodajské ČT24.

„Představa, že odstoupí ministr Fuksa nebo Vondra jenom proto, že to chce Vít Bárta, to je jediná věc, o které můžu říct, že se nestane," pokračoval Kamberský. Připomněl také, že ve hře je i místo ministra školství Josefa Dobeše z VV, o němž se premiér chce rozhodnout až po vyhodnocení státních maturit. „Takže je nesmysl, aby ta rekonstrukce, která měla být červnová, proběhla teď," poznamenal komentátor.

Nabídka na šéfa Legislativní rady vlády trvá

Na druhou stranu existují náznaky, že ustoupí Věci veřejné a přijmou nabídku na čtvrté místo ve vládě - vicepremiéra a předsedy Legislativní rady vlády, i když do poslední chvíle budou tvrdit, že jde o neplnohodnotné křeslo ve vládě. Tuto nabídku pro VV dnes ráno potvrdil předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Pokles preferencí Věcem veřejným velí ustoupit od kategorických prohlášení Víta Bárty, který o víkendu koaličním partnerům vzkazoval, že VV neustoupí ani o milimetr. To předsedkyně poslaneckého klubu VV Karolína Peake tlumí vášně. „Jednání musejí probíhat tak, aby z jejich výsledku si všichni koaliční partneři byli schopni zachovat tvář. Výkřiky navenek nechci poškozovat možnou dohodu," uvedla pro Právo.

Na klubu Věcí veřejných musí být rušno

Předsednictvo strany a poslanecký klub zasedly už od rána, aby rozhodly, zda mají VV zůstat v koalici i za podmínek, že nebudou splněny jejich požadavky. Z probíhajícího jednání se zatím nepodařilo získat žádnou informaci, s čím půjdou vyjednávači Věcí veřejných na schůzku K9, která bude předcházet jednání sněmovny.

Dopoledne jednají i ostatní poslanecké kluby a relativní klid by měl být mezi těmi, kdo byli zvoleni za TOP 09 a Starosty a nezávislé. Jich jako by se nepřetržité půtky koaličních partnerů ani netýkaly. Přesto i jim už dochází trpělivost. „Je to čistě na nich, jestli přijmou zodpovědnost za ten stav, ve kterém je tato země, kdy lidé jsou naštvaní na politiky tak, že víc už to nejde. Nebo zda je zajímá jen to, co bude s nimi. Pak je to hra o nervy," řekl pro Právo na adresu Věcí veřejných předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.