Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes -2°C Skoro zataženo

Soudci požadují vznik Nejvyšší rady soudnictví

Soudci požadují vznik Nejvyšší rady soudnictví
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Českému soudnictví chybí vrchní rada, která by dohlížela na českou justici a průběžně připravovala změny, na které politici vzhledem k omezenému volebnímu mandátu nemají čas. V Otázkách Václava Moravce se na tom shodli předsedové Ústavního, Nejvyššího a Nejvyššího správního soudu Pavel Rychetský, Pavel Šámal a Josef Baxa.

O vzniku Nejvyšší rady soudnictví se mluví již dlouhou dobu, avšak k jejímu zřízení dosud nedošlo. Bývalá předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová odmítala jakýkoli politický vliv na radu.

Trojice nejvyšších představitelů českého soudnictví dnes připustila, že jsou ochotni ke kompromisům. Odmítají sice nadále to, aby v radě zasedli politici, připustili však, že by část členů mohli politici jmenovat. Byť ne ze svých řad, ale z odborné veřejnosti.

"Rada by měla být paritní. Polovina by byla tvořena soudci a druhou by jmenovala některá z parlamentních komor z řad odborníků," uvedl předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Rada by podle předsedů neměla být příliš početná, jako ideální vidí devět až čtrnáct členů.

Zdroje: