Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Šokující rozhovor Trošky s Tachecí má dohru. Možná došlo k trestnému činu

Šokující rozhovor Trošky s Tachecí má dohru. Možná došlo k trestnému činu
Zdeněk Troška | zdroj: Mediafax

Publicistu a novináře Karla Hvížďalu pobouřila slova režiséra Zdeňka Trošky. V rozhovoru s Barborou Tachecí totiž Troška pochválil Adolfa Hitlera za to, že v kontextu zaměstnanosti „postavil Německo na nohy“.

I Troškův kritický pohled na dnešní svobodu, když na druhou stranu není na chleba, Hvížďalu pohoršil. Režisér Filip Renč ale s Troškou v něčem souhlasí. "Kvůli chlebu dnes musíte skutečně škrábat na dveře," říká Renč.

Režisér Zdeněk Troška si možná zadělal na pořádný problém. Deník Mladá fronta Dnes totiž zveřejnil jeho rozhovor s novinářkou Barborou Tachecí. To samo o sobě by problém nebyl, kdyby ale v něm Troška nezodpovídal na dotazy ohledně svobody člověka, komunistické éry a také na téma Hitler.

Barbora Tachecí dokonce celé interview doplnila ironickými poznámkami - zoufale prý při rozhovoru čekala, kdy se režisér svým charakteristickým způsobem rozesměje a naznačí, že se jednalo o vtip. Jenže Zdeněk Troška podle všeho svá slova myslel naprosto vážně.

Troška totiž kromě jiného potvrdil svůj dřívější výrok, že současná vláda je nejasociálnější od druhé světové války. Podle něj totiž skutečně komunistické vlády byly sociálnější a lepší. „No určitě,“ přitakal na dotaz k tomu.

Zavírání lidí pro jejich názory se podle něj děje i dnes. „Když řeknete, že nesouhlasíte se šéfem, tak letíte. Oni vás mohou vyhodit z práce bez udání důvodu. Jako kluk z vesnice vám řeknu, že když vidím, kam se lidé touhle politikou dostali, tak za starýho režimu nebylo všechno špatný,“ prohlásil Troška.

Můžete mluvit o císař pánovi, ale chcípnete hlady

Námitku od Tachecí, že špatná byla samotná nesvobodná podstata režimu, ale rezolutně odmítl: „Dneska máte svobodu, můžete říct, že císař pán je vůl, ale chcípnete hlady.“ Když mu na to Tachecí namítla, že v tom případě byl celkem fajn chlapík i Hitler, který v Německu minimalizoval nezaměstnanost, Troška pak ani nepolemizoval.

„Ano, to máte pravdu. Postavil Německo na nohy. Ale nesmíte to brát globálně - máte tady třeba osm věcí, z nichž třeba čtyři jsou zavrženíhodné, ale určité věci pro svůj národ v tom dobrém udělal - dal jim najíst, postavil je na nohy...,“ řekl Troška.

Po námitce, že jakákoliv z těchto dobrot je bezpředmětná, pokud režim vezme život, či svobodu, nakonec režisér dodal: „Jestli si myslíte, že je to tak úžasný, ta svoboda, já vám to brát nebudu. Já si to nemyslím.“

Zdroje: