Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Komentář: Softwarová Hillary, nebo chvástavý Donald: Proč bude snazší volit Mickeyho Mouse

Komentář: Softwarová Hillary, nebo chvástavý Donald: Proč bude snazší volit Mickeyho Mouse
Mickey Mouse je v USA dlouholetá celebrita. Kolik hlasů asi dostane tentokrát? | zdroj: Profimedia

Co říkáte politikům, kteří se vyloupli jako favorité amerických prezidentských voleb? Domnívám se, že se na to dá použít výraz "americká soda".

Za rok touto dobou už bude znám příští americký prezident. Američané podle tradice volí první úterý po prvním listopadovém pondělku. A to v příštím roce připadne na 8. listopadu.

Volební kampaně kandidátů jsou v plném proudu a v únoru se roztočí kolotoč primárek. Už měsíce se však smečky uchazečů o prezidentskou nominaci hlavních stran (Demokratické a Republikánské) rozřaďují na favority a outsidery.

Na čele by tedy měl už být výkvět americké politiky. Posuďte sami. To jsou krátké vizitky jedniček a dvojek mezi demokraty a republikány:

Softwarová Hillary

Její odpůrci jí přezdívají Lady Macbeth z Little Rocku. Hilary Clintonová, jednička mezi demokraty, má pověst nezřízeně ctižádostivé ženy, která je ochotna vše podřídit jedinému cíli: být první americkou prezidentkou.

Součástí jejích vystoupení jsou režírovaná gesta a vykalkulované úsměvy. Pod nánosy make-upu je sotva možné nalézt nějaké stopy upřímnosti.

Clintonová zdůrazňuje, že je nejzkušenější ze všech kandidátů, že má za sebou dlouhou politickou kariéru. Jenže pídit se po jejích úspěších je jako hledat jehlu v kupce sena. Zato se její kariérou táhne dlouhá šňůra přešlapů a skandálů – Whitewater, Travelgate Filegate, Pardongate...

Jako první dáma prosazovala v 90. letech minulého století v Kongresu zdravotnickou reformu manžela, tehdejšího prezidenta Billa. Znepřátelila si však jak opoziční republikány, tak vládní demokraty a prezident ji nakonec musel stáhnout. Reformu vzdal. Zařídil ji až Barack Obama.

Poté Bill raději manželku držel stranou vlády a Kongresu. Přesto se Hillary stala nejdražší první dámou americké historie. Měla k ruce víc poradců než viceprezident.

Žádnou velkolepou stopu za sebou prezidentská kandidátka nezanechala ani na ministerstvu zahraničí. Její diplomatické angažmá je nejčastěji spojováno s neopatrným zacházením s citlivými informacemi. Hillary svou elektronickou poštu v rozporu s pravidly posílala ze soukromého, nikoli služebního účtu. 

Její angažmá na ministerstvu provázely zdravotní problémy. Několikrát musela vysadit, protože nezvládala vysoké pracovní tempo a byla vyčerpána. Připouštěla, že pomýšlí konec politické kariéry.

Teď je Hillary o čtyři roky starší a přitom chce stačit prezidentský úřad. Pokud vyhraje, nastoupí do Bílého domu v 69 letech. Ve stejném věku začínal první prezidentský termín Ronald Reagan, nejstarší americký prezident. Pamětníci si přitom pamatují, že ve druhém čtyřletém období na něm už byla patrná demence vyvolaná Alzheimerovou chorobou.

A ještě ukázka, jakou pitomost je schopna kandidátka na prezidentku vyslovit. Když se jí zpravodaj ptal, zda ze svého soukromého účtu nemazala služební korespondenci (podle zákona musí být archivována), Hillary odpověděla: "Ani nevím, jako se to digitálně dělá." (Za tímto výrokem by měl patrně následovat tučný vykřičník.)

Chvástavý Donald

Bohatý, sebejistý a arogantní chlapík s blonďatou kšticí se uchází o nominaci republikánů. Donald Trump má za sebou miliardy, zato žádnou historii v politice. Nikdy nezastával veřejnou funkci. Tvrdí však, že je k ní předurčen. "Budu nejlepším prezidentem, jakého bůh stvořil," ujišťuje a pozor (!) - nebere to jako nadsázku.

Na webu se chvástá obchodním umem. Postavil na něm svou kampaň. Líčí se jako ztělesnění amerického snu – chudý chlapec, který pílí a dovednostmi k miliardám přišel.

Jenže nedávno se Trump prořekl, když přiznal, že s pověstnou krabičkou sirek nezačínal, že měl o krapet víc. "Nikdy jsem to neměl lehké, ale vždycky jsem bojoval. Když jsem začínal podnikat, otec mi dal 'malou půjčku', milion dolarů, a já mu je musel splácet. I s úroky," pravil.

A nebyl to jen milion. Po otci zdědil celé jmění. Pravda, dokázal ho zhodnotit. Jenže jen se ziskem, který odpovídá ziskům na akciovém trhu. Takže, jakýpak obchodní génius?

Ameriku každopádně baví. Mluví, co mu slina přinese na jazyk. Často křičí, dělá rozmáchlá gesta, uráží protivníky.

Jeho reality show se však okoukají, jejich sledovanost začne klesat. Ostatně, průzkumy už naznačují, že je za zenitem. Donaldovy preference stagnují, v některých sondách začínají klesat. Jeho šance na prezidentství je minimální. Mezi republikány je zatím jedničkou, jenže až smečka kandidátů bude řídnout, začnou jeho konkurenti sbírat hlasy po odpadlících. Donald na ně až na výjimky nedosáhne.

Z průzkumů je patrné, že mezi Američany je víc těch, kteří ho nechtějí volit za žádných okolností, než těch, kteří připouští, že by pro něj mohli hlasovat.

Zbojník Bernie

Socialista evropského střihu, bojovník proti příjmové a majetkové nerovnosti Bernie Sanders zvěstuje zářné zítřky. Slibuje, že vytvoří 13 milionů nových pracovních míst, zvýší minimální mzdu na 15 dolarů za hodinu (teď je 7,25 dolaru) a zařídí bezplatné univerzity.

Kde na to vezme? Jednoduchý recept - jako zbojník bude brát bohatým, především obchodníkům z Wall Streetu.

Nemajetným Američanům se to dobře poslouchá. Chodí na něj víc posluchačů než na Hillary. V Portlandu ve státě Oregon dorazilo na jeho mítink neuvěřitelných 20 tisíc lidí!

V průzkumech je Bernie dvojkou demokratů za Hillary. Její náskok však stahuje a v některých státech ji už předstihl.

Politik, který od roku 1981 zasedá v Kongresu (zpočátku jako poslanec, později senátor), nikdy nebyl členem Demokratické strany, jeho názory jsou od hlavního proudu strany příliš nalevo.

Demokraté teď přemýšlejí, jak se ho zbavit. Pokládají ho za nevolitelného. Pro Američany, kteří nejsou tradičními voliči demokratů nebo republikánů, dávají přednost středu a volí bez ohledu na stranickou nominaci nebo příslušnost, je nepřijatelný levičák, skoro marxista.

Co víc, Bernie je příliš starý, starší než veteránka Hillary. Letos v září mu bylo 74.

Faraón Ben

Třiašedesátiletý Afroameričan Ben Carson je číslo dvě mezi republikány, ale podle nejnovějšího průzkumu univerzity Quinnipiac se téměř dotáhl na Trumpa, ztrácí jen procento. Že by Bílý dům dobyl další černý muž?

Ben proslul jako chirurg i spisovatel. V roce 1987 jako první na světě oddělil siamská dvojčata spojená hlavami. O deset let později napsal bestseller – autobiografický román Gifted Hands (v Česku vyšel jako Zlaté ruce), podle kterého byl natočen úspěšný film s Cubou Goodingem juniorem v hlavní roli.

Leč v politice zatím Ben Carson nedokázal nic. A přitom si troufá na prezidentství.

Inspiraci pro politiku čerpal jak ze své profese, tak z četby historických knih. V Americe chce například zavést desátky – rovnou federální daň z příjmů ve výši 10 až 15 procent.

Chirurgii už pověsil na hřebík. Nositel prezidentské Medaile svobody teď jezdí po mítincích a řeční. Mezi republikány mu vynesla ostruhy řeč, v níž před dvěma lety zpražil Obamu za reformu zdravotnictví. Označil ji za "nejhorší věc, která Spojené státy postihla od dob otroctví". 

Ne vždy ale za své postoje sklízí jen aplaus. Má konzervativnější názory než papež. Leckoho šokoval, když homosexualitu označil za volbu. A egyptologům musela jít hlava kolem, když zaslechli jeho teorii, že egyptské pyramidy nebyly postaveny jako hrobky faraonů, ale jako sýpky pro obilí.

Myšák, kačer, nebo králík?

Jako Američan bych nikdy během posledních desetiletí neměl problém v prezidentských volbách hlasovat pro některého z nominovaných demokratů nebo republikánů. Jenže pokud by se preference z letošního podzimu nijak výrazně nezměnily a ve volebním finále byli politici ze zmíněné čtyřky, pak bych byl v koncích.

Patrně bych zvážil protestní hlas - to znamená volit někoho, kdo není nominován. Třeba Mickeyho Mouse.

Proč ne? Tenhle sympatický myšák dostal v loňských volbách do Kongresu a místních zastupitelstev v Orange County na jihu Kalifornie 273 hlasů.

A co ti, kteří se bojí myší? Mohou volit třeba Kačera Donalda, anebo o něco mladšího králíka Bugs Bunnyho. Vyjde to nastejno.

Zdroje:
Vlastní